10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (2024)

Bijgewerkt om 11:36 uur EDT, vrijdag 5 oktober 2018

Advertentiefeedback

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (1)

De Rolex Submariner —

De "onderzeeër"zoals het liefkozend wordt genoemd, definieerde in zijn eentje de attributen van niet alleen het mechanische duikershorloge, maar ook het moderne sporthorloge. Met zijn overzichtelijke wijzerplaat, eenvoudig maar robuust ontwerp en verrassende veelzijdigheid en mooie looks, werd hij na zijn debuut in 1953 door iedereen gedragen, van Sean Connery (als James Bond) tot commando- en gevechtsduikers.

Tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds gedragen door iedereen die zichzelf wil zien als een old-school stoere vent -- of gewoon een old-school stoer horloge wil.

Jack Forster is de hoofdredacteur vanHodinkee. com, een van 's werelds meest invloedrijke websites voor horlogeliefhebbers.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (2)

De Cartier-tank —

Samen met de Submariner, deCartier-tankonderscheidt zich als een van de meest, zo niet de meest geïmiteerde horloges ter wereld. Toch was de Tank gedurende het grootste deel van zijn geschiedenis eigenlijk vrij zeldzaam en exclusief. Geïntroduceerd in 1918 en zogenaamd geïnspireerd op het silhouet van een tank uit de Eerste Wereldoorlog, van bovenaf gezien, werd hij jarenlang in zeer kleine aantallen gemaakt - vaak minder dan honderd per jaar - en in 1919, het eerste jaar van volledige productie, Cartier maakte een totaal van zes. Het is tegenwoordig gemakkelijker verkrijgbaar en in de loop van de decennia zijn er tientallen variaties gemaakt, maar de basistank blijft een van de meest gewilde en meest invloedrijke uurwerken ter wereld.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (3)

De Audemars Piguet Royal Oak —

De koninklijke eikwas alles wat een luxe horloge niet mocht zijn toen het in 1972 werd uitgebracht.Seiko, in Japan) en quartzhorloges vormden al een bedreiging voor een eeuwenoude manier van leven in Zwitserland.

Het was niet de tijd voor radicale innovatie, maar dat was precies wat de Royal Oak was. Het was 's werelds allereerste luxe horloge van roestvrij staal, met een geïntegreerde armband die naadloos overging in de kenmerkende achtkantige kast, en waarin staal werd behandeld met decoratieve versieringen die over het algemeen voorbehouden zijn aan goud of platina.

Controversieel was het ook geprijsd als een luxe horloge - maar het succes van het ontwerp berispte alle nee-zeggers en tot op de dag van vandaag wordt de Royal Oak herinnerd als een baanbrekende innovatie en begeerd als een hedendaags ontwerp. schat.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (4)

De freak van Ulysse Nardin —

Vijftien jaar geleden kwam er een horloge uit dat horlogedesign op zijn kop zette op een manier die niemand voor mogelijk had gehouden:De freak van Ulysse Nardin.

De Freak kreeg de toepasselijke naam en het was, volgens de over het algemeen vaste normen van horlogemakers (en horlogeliefhebbers), een bijna schokkend horloge: een groot en bijna geheel nieuw type carrousel-tourbillon-polshorloge waarin het uurwerk zelf ronddraaide om de tijd aan te geven. Het had geen conventionele kast of wijzers, en als klap op de vuurpijl had het ook een nieuw type echappement. (Het echappement is dat deel van het horloge dat daadwerkelijk de tijd aangeeft, en om deze prestatie in perspectief te plaatsen: vrijwel elk horloge dat in de vorige eeuw is gemaakt, heeft hetzelfde echappement gebruikt, dat op zijn beurt is gebaseerd op een ontwerp uit het midden van de 18e eeuw. )

De Freak luidde een nieuw tijdperk in van hoogwaardige horloges met een hoog ontwerp en een hoog risico, en hoewel er veel navolgers zijn geweest van en toekomstige opvolgers van de Freak, staat hij nog steeds alleen in de pure brutaliteit waarmee het veroverde de horlogewereld stormenderhand.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (5)

het staal —

Door de eeuwen heen is de algemene trend in het maken van horloges altijd geweest om horloges goedkoper, betrouwbaarder en in grotere aantallen te maken. Het bestaan ​​van moderne luxe uurwerken in Zwitserland is ironisch genoeg grotendeels te danken aan de uitvinding van een van de meest goedkope, betrouwbare en in massa geproduceerde horloges aller tijden:het staal.

Betaalbaar, felgekleurd, meteen sympathiek en verzamelbaar, de Swatch, toen deze in 1983 voor het eerst werd uitgebracht, bracht een broodnodige financiële injectie in de arm aan de slinkende Zwitserse horloge-industrie - en bewees dat horloges verre van iets snel naderend zijn veroudering, waren iets waar de wereld nog steeds naar hunkerde.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (6)

De Seiko Astron —

Het jaar was 1969. Het seizoen was Kerstmis. De stad was Tokio. Het bedrijf was Seiko. En het horloge was deAstron-- niets meer of minder dan het allereerste quartz-polshorloge dat iemand ter wereld voor het grote publiek had weten uit te brengen.

De Astron was niet zozeer een oorzaak van verandering als wel een manifestatie ervan -- in Zwitserland had een consortium van mechanische horlogefabrikanten ook al een prototype van een quartz polshorloge gemaakt -- maar de Astron toonde aan dat het mogelijk was om van prototype tot productie voor de eerste keer, en zette elk horlogemerk ter wereld ertoe aan te beseffen hoe snel hun wereld op het punt stond te veranderen.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (7)

Breguet nr. 169 -- De eerste Tourbillon —

De tourbillon is, van alle grote hoge complicaties, waarschijnlijk degene die de afgelopen jaren de meeste innovaties heeft gezien; het is een groots thema waarvan de variaties echt symfonisch van opzet zijn geworden.

Er is nauwelijks eenuurwerken van hoge kwaliteitfabrikant die naam waardig is en het niet verplicht, zo niet essentieel vindt om een ​​tourbillon polshorloge in zijn collectie te hebben. Maar de eerste tonen in dit eeuwenoude horologische thema werden aan het einde van de 18e eeuw gespeeld, toen de uitvinder van de tourbillon --Abraham Breguet, een Zwitsers-Franse horlogemaker die in ballingschap in Genève leefde en tijdens de revolutie uit Parijs was gevlucht, plaatste de eerste tourbillon in een zakhorloge dat hij in 1808 zou schenken aan de zoon van zijn vriend, de beroemde Engelse chronometermaker John Arnold. Dat horloge is nuin het Brits Museum, maar het zette een keten van imitatie, innovatie en verbetering in gang die een van de belangrijkste is in de geschiedenis van uurwerken.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (8)

De Zenith El Primero chronograaf —

Dit is een controversiële keuze. Dit is waarom:de eerstewerd zo genoemd, omdat het volgens het bedrijf was dat het maakte, de eerste in zijn soort - met name het allereerste zelfopwindende chronograafpolshorloge. Het kwam uit in 1969, maar dat jaar werden er eigenlijk twee andere zelfopwindende chronograafhorloges uitgebracht - een gemaakt door een Zwitsers consortium metBreitling,Heuer, en anderen; en een gemaakt doorSeiko.

Historici hebben ruzie gemaakt over wat de eerste was sinds 1969 zelf, maar wat niet openstaat voor discussie is dat de El Primero de eerste (die een beetje technisch werd) full-rotor, high-beat chronograaf met een zelfopwindend uurwerk was. De opwindrotor was de volledige diameter van het uurwerk (het Breitling/Heuer-consortium was een uurwerk met microrotor) en de El Primero was in staat om tijdsintervallen van slechts 1/10 seconde te meten - een primeur voor een mechanisch polshorloge .

Het beste gedeelte? Zowel het Seiko-uurwerk uit '69 als het uurwerk van het Breitling/Heuer-consortium zijn al lang niet meer in productie - maar de El Primero wordt nog steeds gemaakt door Zenith.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (9)

De Omega DeVille coaxiaal —

Stel je voor dat alle auto's dezelfde soort motor gebruikten. Stel je nu voor dat de motor in de jaren 1750 in Engeland was uitgevonden. Dat is waar we vandaag de dag meestal zijn met het maken van horloges -- elk bestaand mechanisch horloge heeft een apparaat dat verantwoordelijk is voor het daadwerkelijk bijhouden van de tijd, het echappement genaamd; en in vrijwel elk mechanisch horloge dat er bestaat, is het een soort echappement dat het hefboom-echappement wordt genoemd.

De uitzondering:Omega, dat uitgebreid gebruik maakt van een echappement dat bekend staat als de coaxiale, en dat is uitgevonden door de beroemde Engelse horlogemaker Dr. George Daniels.

Door de wurggreep van het echappement op horlogemaken te doorbreken met de release van het eerste coaxiale polshorloge, in 1999, toonde Omega een nieuwe generatie horlogeliefhebbers en horlogemakers dat traditie geen keurslijf hoeft te zijn - zelfs in de meest schijnbaar onveranderlijk onderdeel van alles.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (10)

De Casio G-Shock —

Het is geen horloge waarvan je de naam op de lippen van een doorgewinterde liefhebber van mechanische horloges zult vinden, maar het is toch een baanbrekend horloge - en een game-wisselaar.

De G Shockwerd oorspronkelijk uitgevonden door een gefrustreerde Casio-ingenieur genaamd Kikuo Ibe, die, boos over de kwetsbaarheid van bestaande mechanische en quartz horloges, besloot een horloge te maken dat bestand was tegen echt misbruik. Hun doel was dat het een val van tien meter moest kunnen overleven, een waterdichtheid van 10 bar (100 meter) zou moeten hebben en een batterijlevensduur van tien jaar zou moeten hebben.

Het kostte Ibe en zijn kleine projectteam drie jaar, en de constructie van meer dan 200 prototypes, om te slagen, maar ze slaagden (de beroemde G-Shock is het enige horloge waarvan bekend is dat het een prototype is getest door van een vierde verdieping te vallen). mannen badkamer raam.)

Tegenwoordig zijn er talloze ultrasterke rubberen en/of synthetische buitensporthorloges, maar de overgrootvader van allemaal was de originele G-Shock DW-5000 uit 1983, en overal waar mannen en vrouwen op avontuur gaan, om te verkennen, om de strijd aan te gaan of om zichzelf te testen in extreme sporten, is de kans groot dat als ze een horloge dragen, het een G-Shock zal zijn.

10 horloges die de loop van de geschiedenis hebben veranderd (althans in termen van uurwerken) | CNN (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6187

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.