Auto wil niet starten, maar de radio en de verlichting werken? [Gids] - Automatische chimpansees (2023)

Haast hebben? Dit zijn de belangrijkste afhaalrestaurants:

De oorzaak hangt ervan af of u helemaal niets hoort, alleen een klik of een langzame omzet.

 • Helemaal niets – controleer de startrelais, elektrische aansluitingen, contactschakelaar en zekering, startonderbreker en accu.
 • Slechts een klik – controleer de accu, de aansluitingen van de startersolenoïde, de startmotor en of de motor vastloopt.
 • Omkeren – controleer de accu en laat monteurs zoeken naar defecten. Daarnaast moet u letten op problemen met de distributieriem of nokkenas en problemen met sensoren of regelmodules.

Als jouwauto start niet, maar de radio en de verlichting werken, u bent misschien in de war over het probleem. Maak je geen zorgen. Dit is niet ongebruikelijk en het antwoord is waarschijnlijk een redelijk eenvoudige oplossing.

De oorzaak van het probleem is hoogstwaarschijnlijk de startersolenoïde. Dat gezegd hebbende, kan het verband houden met de batterij (ook al werken de radio en de verlichting nog). Storingen kunnen ook voortkomen uit verschillende andere componenten.

Door een aantal factoren vast te stellen, kunt u het probleem beter identificeren. Deze zullen op zijn minst een monteur helpen wanneer u uw auto voor het eerst naar de winkel brengt.

Dus uw auto start niet, maar de radio werkt?

Dit is waarom.

InhoudsopgaveShow

  Hoe start een automotor?

  Voordat u zich verdiept in de reden waarom uw verlichting werkt, maar de auto niet wil starten, is het nuttig om even te kijken naarhoe het startsysteem van uw auto werkt. Als u dit begrijpt, kunt u de oorzaak zien en waarom uw motor niet wil starten.

  Wanneer u uw sleutel in het contact draait (of bij sommige nieuwere auto's op de sleutel of knop drukt), wordt er een schakelaar geactiveerd. Het staat in de fantasie bekend als de contactschakelaar. Hierdoor wordt een circuit voltooid en wordt elektrische stroom naar de startersolenoïde gestuurd.

  Een elektromagneet activeert de solenoïde, die het rondsel van de starter naar buiten duwt. Deze kruist het vliegwiel.

  De solenoïde voltooit een circuit over twee klemmen en activeert de startmotor. Het rondsel draait dan rond, waardoor het vliegwiel en dus de krukas worden aangedraaid.

  Het resultaat betekent dat de motor het momentum heeft dat hij nodig heeft om op eigen kracht te werken.

  Wanneer u de toets loslaat, wordt het circuit onderbroken. Daarom stopt het rondsel met draaien en keert terug naar zijn rustpositie. De motor zou inmiddels alleen moeten lopen.

  Heeft u ooit per ongeluk de sleutel omgedraaid terwijl de motor draaide en dat huiverende, knarsende geluid gehoord?

  Je hebt per ongeluk geprobeerd het rondsel in te schakelen met het reeds draaiende vliegwiel. Dit kan aanzienlijke schade veroorzaken, dus probeer dit te vermijden.

  Auto start niet, radio en verlichting werken – wat gebeurt er als u de sleutel omdraait?

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (1)

  Uw auto start niet, maar de radio en de verlichting werken. Wat kan het probleem zijn? Nou, het hangt ervan af of je hoort:

  • Helemaal niets
  • Slechts een klik
  • De auto draait rond (zoemt en een ruhruhruh-geluid) maar start niet

  Scroll gerust naar beneden op de pagina naar het gedeelte dat voor u relevant is.

  Als je hoort... Helemaal niets

  Dus je lichten gaan aan, deradiowerkt, maar uw auto start niet en u hoort niets. Dit betekent dat de startmotor geen stroom krijgt. Het vertegenwoordigt dus een probleem met het startontstekingssysteem.

  Dit kan de accu, de startrelais of de contactschakelaar zijn. Een ander ding om te controleren is de startonderbreker.

  Startrelais

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (2)

  Wanneer de elektromagneet in de starter stroom krijgt van de accu, gaat de stroom door de spoel. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld dat de solenoïde aantrekt.

  Het beweegt en voltooit het circuit door twee terminals over zichzelf heen te verbinden. De solenoïde is bevestigd aan het rondsel, waardoor deze naar buiten steekt.

  Als de startersolenoïde niet werkt, hoort u geen klik en gaat er geen stroom naar de motor. Er zal helemaal geen geluid zijn.

  Niets interfereert echter met de batterij en de elektrische verbinding met de verlichting en de radio.

  De startrelais is het meest waarschijnlijke probleem als u geen klik hoort, maar de radio en de verlichting werken.

  Slechte elektrische verbindingen

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (3)

  Slechte elektrische aansluitingen, aarde en andere verbindingen kunnen dit probleem ook veroorzaken.

  Uiteraard moeten de circuits die zijn aangesloten op de accu en de elektrische apparaten compleet zijn om de radio en de verlichting te laten werken. Er wordt aangenomen dat de batterij zelf ook goed werkt.

  De elektrische aansluitingen en aarde naar de starter kunnen los, vuil of gecorrodeerd zijn geraakt. Elk van deze zou de stroom belemmeren en voorkomen dat deze werkt. Ze zouden echter de circuits voor de verlichting en de radio niet onderbreken.

  Als u al eerder met startmotoren heeft gewerkt, kunt u deze oplossing probleemloos zelf uitvoeren. Het reinigen of vervangen van de ringen en het controleren van de omliggende bedrading kan dit probleem verhelpen. De auto start mogelijk wanneer u de volgende keer de sleutel omdraait.

  Als u niet bekend bent met debeginner, kunt u dit beter aan een professional overlaten.

  Bij het opnieuw aansluiten van de motor is het heel gemakkelijk om kortsluiting te veroorzaken door per ongeluk een spanningvoerende draad op de metalen behuizing van de motor aan te sluiten. Dat is niet goed.

  Contactschakelaar en zekering

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (4)

  Als u uw sleutel omdraait, wordt de contactschakelaar gesloten en wordt het circuit voltooid om de motor te starten. Als deze schakelaar kapot is, komt de stroom nooit bij de startmotor – ook niet als de accu goed werkt.

  Het kan lastig zijn om de contactschakelaar zelf te vervangen. Meestal gaat het om het verwijderen van een groot deel van de dashboardbekleding. Het is beter om uw auto naar een monteur te brengen om deze voor u te vervangen als u alle andere mogelijkheden heeft uitgesloten.

  Ook zou de zekering van het contactslot kunnen zijn doorgebrand. Controleer uw zekeringen om te zien of deze specifieke nog intact is.

  Als hij kapot is, heb je natuurlijk een nieuwe nodig. Vergeet niet dat dat om een ​​of andere reden blies. Iets veroorzaakte een elektrische overbelasting.

  Er is verder diagnostisch werk nodig om het onderliggende circuitprobleem te bepalen.

  Startonderbreker

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (5)

  Startonderbrekers zijn een complex onderwerp. Dat moet wel zo zijn – ze zijn niet ontworpen om gemakkelijk verslagen te worden! Anders zou iedere crimineel en zijn oom in jouw auto stappen.

  De startonderbreker van uw auto herkent een radiosignaal van de transponder van uw sleutel. Het voorkomt dat de auto start als de aanwezigheid van uw sleutel niet wordt geregistreerd.

  Alle startonderbrekers werken op verschillende manieren, hoe de fabrikant ze ook heeft ontworpen.

  Controleer eerst de batterij van uw sleutel. Mogelijk moet u een gespecialiseerde auto-elektricien of slotenmaker raadplegen als deze werkt.

  In moderne voertuigen verschijnt een dashboardwaarschuwingslampje als er een probleem is met de startonderbreker.

  Als je het hoort... Alleen een klik

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (6)

  Wanneer u de autosleutel omdraait en een klik hoort terwijl de lichten en de radio werken, bereikt het elektrische potentieel de startrelais.

  Dat is het geluid dat je hoort.

  Als de solenoïde werkt, moet het rondsel ook uitsteken om de tanden van het vliegwiel te kruisen. Hij krijgt echter niet (voldoende) stroom om het rondsel te laten draaien. Zo blijven het vliegwiel en de krukas stil.

  Lage batterijvoeding

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (7)

  Als u een klik hoort, betekent dit dat de solenoïde ingeschakeld en actief is. Iets op dit punt verhindert echter dat de startmotor zelf draait.

  Het meest waarschijnlijke probleem is een gedeeltelijk ontladen batterij. Hoewel hij nog wel wat stroom moet hebben – de verlichting en de radio werken – trekt de startmotor een flinke stroom. Er is veel meer nodig om de auto te starten dan bijvoorbeeld de koplampen te laten branden.

  Het is dus mogelijk dat de verlichting en de radio nog steeds werken, zelfs als de batterij bijna volledig leeg is. Hier zult u waarschijnlijk gedimde lichten opmerken (inclusief de dashboardverlichting). De radio kan ook moeite hebben met hogere volumes.

  Controleer de staat van de batterij met behulp van een multimeter over de twee polen. Idealiter zoek je naar 12,6 volt (precies). De batterij moet worden vervangen als u merkt dat de spanning lager of lager is dan 12,0 volt. Hij houdt de lading niet goed genoeg vast om uw auto te starten.

  Als alternatief kunt u een batterijtester gebruiken. Dit vertelt u de toestand van de batterij. Het kan ook worden gebruikt voor het testen van de startmotor en de dynamo als de auto eenmaal draait.

  Een lege (“lege”) batterij starten met startkabels

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (8)

  Misschien geeft u er de voorkeur aan om uw voertuig te starten. Verbind depositieve (+) RODE draadeerst naar beide positieve aansluitingen. Bevestig vervolgens de zwarte kabel aan de werkende autonegatief (-) ZWARTterminal en een ongeverfd aardpunt in de motorruimte van het dode voertuig.

  Start de werkende auto en laat hem een ​​paar minuten draaien. Door het gaspedaal zachtjes in te drukken om het toerental te verhogen, wordt de “lege” batterij sneller opgeladen. Laat nu het rijdende voertuig stationair draaien en schakel de andere auto in.

  Als alles werkt en de motor van het andere voertuig start, schakel dan eerst beide auto's uithet loskoppelen van de startkabels in de omgekeerde volgorde: ZWART, daarna ROOD.

  Het zou nu vanzelf moeten beginnen. Neem voor een redelijk lange en snelle reis (minimaal een half uur) de auto. Hierdoor kan de dynamo de accu volledig opladen.

  Het kan zijn dat u de volgende keer dat u de auto komt starten nog steeds met startproblemen te maken krijgt. Vervang in dit geval de batterij en controleer de dynamo. Minstens één ervan is waarschijnlijk op de een of andere manier beschadigd.

  Als uw auto na een sprong niet wil starten, maar de lichten nog steeds werken, probeer dan de startkabels langer aangesloten te laten.

  Probeer, zoals gezegd, in de werkende auto te zitten en het toerental een paar minuten op te voeren tot 2.000 tpm. Hierdoor zou de andere veel sneller moeten werken.

  Als het probleem zich blijft voordoen, hebt u een nieuwe batterij nodig.

  Beschadigde of vuile solenoïdeaansluitingen

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (9)

  Weet je nog hoe de startersolenoïde en de motor samen met elkaar werken? Wanneer de startersolenoïde wordt teruggetrokken door de elektromagneet, verbindt deze twee klemmen, waardoor stroom naar de motor wordt gestuurd.

  Deze aansluitingen kunnen losraken, beschadigd raken of vuil of roestig worden. Elk van deze kan voorkomen dat de elektrische stroom de motor zelf bereikt, ook al is de solenoïde zoals gewoonlijk geactiveerd.

  U kunt de startmotor verwijderen, de solenoïde losmaken en deze verwijderen om de aansluitingen schoon te maken of te vervangen.

  Als u de werkzaamheden echter door een professional laat uitvoeren (aanbevolen!), duurt dit veel langer dan het vervangen van de gehele startmotorunit (inclusief de solenoïde). Het is over het algemeen goedkoper en efficiënter (vanuit individueel oogpunt) om het gewoon te ruilen voor een nieuw exemplaar.

  Beschadigde startmotor

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (10)

  Het komt niet vaak voor, maar een startmotor kan beschadigd raken. Als dat gebeurt, zal het niet werken, ook al krijgt het stroom. Dit kan te wijten zijn aan een elektrisch probleem, vuil of iets dat erop slaat.

  De startersolenoïde zou ook nog steeds worden aangetrokken door de elektromagneet, waardoor het klikgeluid ontstaat.

  Gebruik een multimeter om erachter te komen of de startmotor werkt. Zonder gedetailleerd onderzoek kan het moeilijk zijn om te bepalen of er een probleem is met de motor of met de solenoïdeklemmen.

  Hoe dan ook, de uitkomst is doorgaans identiek: u heeft een geheel nieuw onderdeel nodig.

  In beslag genomen motor

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (11)

  Oké, motoren lopen niet van de ene op de andere dag willekeurig vast. Als u echter aan het rijden was en de auto rammelde plotseling tot stilstand, is de auto mogelijk geblokkeerd. Misschien heb je vooraf een temperatuurpiek opgemerkt.

  Er kunnen veel dingen de oorzaak zijn geweest van jouwin beslag genomen motorzoals een gebrek aan koelvloeistof of motorolie. Het betekent eigenlijk dat je nergens heen gaat. De enige oplossing is een motorvervanging.

  De batterij zal waarschijnlijk nog wel werken. Daarom kunnen uw radio en verlichting worden ingeschakeld, zelfs als de auto niet wil starten.

  Als je het hoort... De auto draait om, maar start niet

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (12)

  Wanneer de radio werkt maar de auto niet wil starten, ook al kan hij wel omslaan, kunnen er vele oorzaken zijn. In dit artikel wordt er niet diepgaand op ingegaan, maar u kunt enkele links raadplegen om meer relevante informatie te vinden.

  Hopelijk, het is een simpele lege batterij.

  Een snelle sprong of hobbelstart zal je snel op weg helpen. Mogelijk heeft u een nieuwe accu nodig en moet u tegelijkertijd de startmotor en de dynamo laten controleren.

  Als het niet de batterij is, kan de hoofdoorzaak een van de volgende (of meer) zijn:

  • Defecte bougies
  • Gebroken bobines
  • Kapotte brandstofinjectoren
  • Gecompromitteerde brandstof
  • Defecte brandstofpomp of relais (of andere brandstofdrukgerelateerde fouten)
  • Brandstofleiding lekt of geen gas in de tank
  • Distributieketting/riem
  • Nokkenas
  • Verlies van compressie
  • Slechte sensoren
  • ECU-fout
  • Geactiveerde traagheidsschakelaar (onderbreekt de brandstoftoevoer naar de motor bij oudere auto's)
  • En meer

  Als het niet met de batterij te maken heeft, is de hoofdoorzaak van het omslaan maar niet starten van uw auto waarschijnlijk een fout. Het is echter waarschijnlijk een ontstekingsfout in ten minste twee cilinders.

  U kunt proberen een OBD II-codelezer te gebruiken om eventuele fouten in de ECU te vinden. Anders heeft u ingewikkeld gespecialiseerd diagnostisch werk van een auto-elektricien nodig.

  Uw auto start niet, maar de lichten werken? Afsluitende gedachten

  Car Won’t Start But The Radio And Lights Work? [Guide] - Auto Chimps (13)

  Als de verlichting en de radio van uw auto functioneren, komt er in ieder geval wat stroom uit de accu. Het kost veel minder energie om de koplampen te laten werken dan de startmotor.

  Als het niet de accu is en de motor niet wil starten, ligt de fout waarschijnlijk in de startersolenoïde, de startmotor of de contactschakelaar.

  Breng uw auto naar een vertrouwde plaatselijke monteur of auto-elektricien voor de meeste elektrische reparatiewerkzaamheden.

  Dat gezegd hebbende, wees niet bang om zelf wat onderzoek te doen. De technicus zal elk beetje input dat u heeft altijd waarderen.

  Kortom: maak je niet te veel zorgen. Als u uw auto niet kunt starten, moet u hem mogelijk laten slepen of een monteur bellen. Het is echter onwaarschijnlijk dat het probleem iets ernstigs of duurs zal zijn.

  Binnen maximaal een paar uur bent u weer onderweg.

  Misschien vind je deze ook leuk

  • Waarom start mijn auto niet? Hoe u uw auto kunt repareren en starten

  • Auto start moeilijk, maar rijdt prima? Dit is waarom

  • Auto start niet met sprong? Dit is waarom

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Kerri Lueilwitz

  Last Updated: 14/12/2023

  Views: 6250

  Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

  Reviews: 86% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Kerri Lueilwitz

  Birthday: 1992-10-31

  Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

  Phone: +6111989609516

  Job: Chief Farming Manager

  Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

  Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.