Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (2023)

HET VERANDEREN VAN DE wiel- en bandenmaat van uw auto heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van het voertuig. Het monteren van grote wielen en banden à la Pimp My Ride heeft bijvoorbeeld aanzienlijke gevolgen.

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden, van hoe comfortabel hij over de kapotte wegen van Groot-Brittannië zal rijden tot of uw autoverzekeraar zou kunnen weigeren om uit te keren voor een claim in geval van een ongeval.

En als je online door de aftermarket-wielen bladert, of als je in de winkel staat en rekken na rekken met glimmende wielen bewondert die nog moeten worden geconfronteerd met een close-encounter van het stoeprand-type, is het moeilijk om te weten welk merk goede kwaliteit vertegenwoordigt en welke niet. t verdient een plaats op uw trots gepoetste auto.

Driving wendde zich tot de experts en vroeg hun advies - dit is wat u moet weten.

Wilt u weten wat codes op het bandenlabel betekenen? Klik hier

Hoe zullen verschillende wielen en banden het gedrag van een auto veranderen?

Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (1)

Er is geen vaste regel over hoe een andere set wielen en banden het rijgedrag van een auto kan beïnvloeden, volgens een man die zou moeten weten.

Scott Armstrong is een subjectieve bandenevaluatie-ingenieur voor continentale banden. Het is zijn taak om te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe banden voor de nieuwste nieuwe auto's, door een breed scala aan prototypebanden rug aan rug te rijden totdat hij en zijn collega's bij de autofabrikant genoegen nemen met een die de beste combinatie van eigenschappen biedt voor de auto in kwestie.

"Het is moeilijk voor consumenten om te bepalen hoe het veranderen van de maat van wiel en band hun auto zal beïnvloeden, omdat over het algemeen geen twee merken wielen en geen twee banden hetzelfde zijn."

Zelfs wielen van dezelfde maat hebben verschillende gewichten en banden zijn ontworpen om goed te presteren op verschillende gebieden, waardoor de keuze tussen producten van vergelijkbare maat lastig wordt.

Grotere, zwaardere wielen kunnen leiden tot hogere brandstofrekeningen en verminderde prestaties

Car & Driver, een Amerikaans automagazine, ging op padtest voor de impact van verschillende wiel- en bandenmaten op de populaire Volkswagen Golf. Door hetzelfde ontwerp van aftermarket lichtmetalen velgen te gebruiken in vier verschillende maten – 16 inch, 17 inch, 18 inch en 19 inch – en deze te vergelijken met de standaard 15 inch stalen velg van de auto, konden ze het effect op de prestaties van de Golf meten.

De conclusie was dat in vergelijking met het originele 15-inch stalen wiel, de zware 19-inch set-up resulteerde in een 10% lager brandstofverbruik, een 4% lagere acceleratietest van 0-100 km/u, iets minder zijdelingse grip en een minder comfortabele rit. over het wegdek. Stof tot nadenken.

Een lichter wiel geeft betere prestaties

Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (2)

Je hebt misschien wel eens gehoord van Matt Neal, de drievoudig Brits toerwagenkampioen. Als hij niet in een hete ronde zit voor de kwalificatie of het ruilen van verf met andere coureurs tijdens de cut and thrust van een BTCC-race, is hij de Group Marketing Director voorRimstock, een fabrikant van lichtmetalen velgen.

In zijn unieke positie weet Neal duidelijk het een en ander over het halen van hoge prestaties uit een wiel. Hij zegt dat een lichter wiel betekent dat de ophanging minder gewicht hoeft te dragen, wat de reacties van een auto op stuurinput kan verbeteren, terwijl de algehele gewichtsbesparing zou kunnen zorgen voor subtiele brandstofbesparing en prestatieverbeteringen. Een band met een lager profiel kan de besturing ook iets scherper laten reageren.

Controleer de door de autofabrikant aanbevolen maten en draagvermogens

Hoe verleidelijk het ook mag zijn om een ​​vijf jaar oude Ford Focus nieuw leven in te blazen met een slimme nieuwe set wielen en banden, bestuurders kunnen er niet zomaar oude wielen en banden op schroeven, alleen maar omdat ze er mooi uitzien. De wielen en banden moeten voldoen aan de door de autofabrikant aanbevolen maten en draagvermogens.

De gemakkelijkste en snelste manier om dit te controleren is door in het voertuighandboek te kijken, zegt Martin Barber, Product Manager bij Halfords Autocentres.

"Als u alleen de banden vervangt, moeten deze worden vervangen door banden met dezelfde specificaties, zodat de maat, het draagvermogen en de snelheidsclassificatie overeenkomen met de originele uitrusting", zegt Barber.

Controleer dePitch CircleDiameter en offset

Tim Shallcross, een adviseur van het Institute of Advanced Motorists en voormalig technisch adviseur van de AA, zegt dat het belangrijk is voor iedereen die de wielen en banden upgradet om de Pitch Circle Diameter (PCD) en de wieloffset te controleren.

De eerste is de afstand tussen de gaten voor de wielbouten en de laatste is de afstand tussen de hartlijn van het wiel en het montageoppervlak van de asnaaf.

Als de offset verkeerd is, bestaat het risico dat de band de ophanging vervuilt, de remklauwen kan blijven haken en ook een nadelige invloed kan hebben op de stuur- en rijeigenschappen van een auto.

Deskundige wiel- en bandenmonteurs zijn het best geplaatst om advies te geven over de geschiktheid van nieuwe wielen, hoewel chauffeurs dit kunnen raadplegenwielmontage.euofWilltheyfit.com.

Lees ook:Car Clinic: De voordelen van normale banden ten opzichte van laagprofielbanden

Door autofabrikanten aanbevolen producten elimineren risico's

Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (3)

Scott Armstrong van Continental suggereert dat de beste manier voor bestuurders om te weten dat ze de juiste keuze maken, is door vast te houden aan de originele uitrusting, dat wil zeggen onderdelen of accessoires die worden aanbevolen door de autofabrikant.

"Ze zullen zijn onderworpen aan strenge testprocedures, aan strikte criteria hebben voldaan en vervolgens zijn goedgekeurd voor geschiktheid met een bepaald merk en model auto", legt Armstrong uit.

Audi, niet verwonderlijk, is het daarmee eens. De Duitse autofabrikant vertelde aan Driving dat het "een reeks wielen aanbiedt als onderdeel van zijn aftermarket-accessoireprogramma, die allemaal formele wettelijke tests hebben ondergaan om ervoor te zorgen dat ze compatibel en volledig veilig zijn voor gebruik met bepaalde varianten".

Het bedrijf voegde eraan toe dat het consumenten sterk afraadt om originele wielen met terugwerkende kracht te vervangen door alternatieven die niet zijn getest en goedgekeurd door Audi.

Niet alle aftermarket-wielen zijn gelijk gemaakt

Matt Neal zegt dat sommige aftermarket-wielen beter zijn dan andere: "Er is helaas geen vaste regelgeving waaraan wielen moeten voldoen om in het VK te worden verkocht."

Sommige wielfabrikanten - waaronder Rimstock - ontwerpen en vervaardigen echter wielen voor autofabrikanten die vervolgens worden geleverd met nieuwe auto's als originele uitrusting.

"Om dat te doen, moeten we als fabrikant voldoen aan andere wetgeving, zoals de Duitse TUV-certificering, die extreem streng is", zegt Neal. TUV is een Europese audit- en certificeringsinstantie die ervoor zorgt dat wielen die voor verkoop in Duitsland worden geproduceerd, aan bepaalde criteria voldoen.

Ook is prijs niet altijd een indicatie van kwaliteit. "In sommige gevallen kun je een merk kopen - denk eens aan het feit dat er waarschijnlijk weinig verschil is in kosten om een ​​Boss-pak te produceren versus een M&S-pak", zegt Neal. Vraag de verkoper om te controleren welke wielen of banden geschikt zijn voor een bepaalde auto. De branche gebruikt een uitgebreide technische database om te adviseren wat geschikt is voor elke auto.

Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (4)

Aftermarket-wielen zouden met een jaar garantie moeten worden aangeboden, benadrukt Matt Neal. Hij voegt eraan toe dat ze volgens een hogere standaard kunnen worden gemaakt dan wielen die als originele uitrusting door autofabrikanten worden gemonteerd.

"Rimstock maakt wielen voor Overfinch [een Land Rover tuning-specialist] en we brengen negen verflagen aan op elk wiel, wat het een ongelooflijk rijke en duur ogende afwerking geeft."

De gouden regel: spreek met uw verzekeraar

U heeft dus een besluit genomen en wilt graag de wielen en misschien de banden van uw auto vervangen. Grijp die creditcard nog niet - u moet eerst met de verzekeraar van uw voertuig spreken.

"Het is heel goed mogelijk dat uw verzekeraar blij is dat u uw auto aanpast aan de oorspronkelijke specificaties, maar de gouden regel is om eerst met hen te overleggen voordat u iets anders doet", zegt Malcolm Tarling van de Association of British Insurers.

De verzekeraar zal moeten beoordelen of er gevolgen zijn voor het risico, zoals diefstal van de wielen of diefstal van het voertuig zelf, of het risico dat het rijgedrag van het voertuig nadelig wordt beïnvloed.

"Als het risico toeneemt, of de kosten van vervanging of reparatie stijgen, zullen verzekeraars waarschijnlijk hun dekkingskosten willen verhogen of dekking kunnen weigeren", zegt Tarling.

Bandenmaat uitgelegd: veelgestelde vragen

Als het bovenstaande uw vragen over bandenmaten nog steeds niet heeft beantwoord, hoeft u zich geen zorgen te maken. We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen beantwoord.

Hoe bandenmaten te lezen

Bandenmaat uitgelegd: wat u moet weten voordat u de wielen van uw auto verwisselt (5)

Weet u niet waar u uw bandenmaat kunt vinden? Het wordt afgedrukt op de zijwand van uw banden, in de handleiding van uw auto en mogelijk ook op het label op het portier aan de bestuurderszijde.

Bandenmaten zijn opgesplitst in vier verschillende secties:
1.Breedtevan de band (mm)
2.Profiel– de hoogte van de zijwand als percentage van de breedte (%)
3.Velg maat– de diameter van de binnenrand (inch)
4.Snelheidsbeoordeling– de maximale snelheid die de band kan bereiken bij volle belasting

Een voorbeeld van een bandenmaat is: 185/65R14 86H, wat als volgt gelezen kan worden:

Breedte = 185
Profiel = 65
Velgmaat = R14
Snelheidsclassificatie= 86H

Welke maat banden heb ik nodig?

Als u op zoek bent naar nieuwe banden en niet zeker weet welke maat u nodig heeft, kunt u het volgende proberen:
1. Voer uw registratienummer in op de website van een bandendealer, zoalsPro-bandofKwik-fit
2. Geef uw bandenmaat door aan een winkelier (zie hierboven hoe u deze kunt vinden), en zij zullen u bandenaanbevelingen geven

Welke maat hebben mijn banden?

Uw bandenmaat is een combinatie van letters en cijfers op de zijwand van uw banden, die er ongeveer zo uit zal zien:

225/60 R16 90V

Weet je niet zeker hoe je het moet lezen? Bekijk onze gids hierboven.

Waar nieuwe banden kopen?

Nu je weet welke maat je moet kopen, zijn hier enkele plaatsen waar je een nieuwe set wielen kunt kopen:

Vergeet niet om rond te shoppen om de beste deals te vinden.

NB We kunnen een kleine commissie ontvangen als u op een link naar een externe website klikt en als gevolg daarvan een product koopt, maar deze links zijn bedoeld om uw leven gemakkelijker te maken en het heeft geen invloed op onze redactionele onafhankelijkheid.

Gerelateerde artikelen

 • Als je onze gids "bandenmaten uitgelegd" met plezier hebt gelezen, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in onze koopgidsen, inclusiefvijf van de beste winterbanden om te kopen in 2021.
 • Andere koopgidsen zijn debeste autostoeltjes voor peutersEnstuurwiel vergrendelingenom dit jaar te kopen.
 • Als u op zoek bent naar een grondige autoreview, wilt u misschien onze bekijkenbeoordelingen van auto's op de lange termijn.

Laatste artikels

 • Porsche viert de 60e verjaardag van de 911 met de in beperkte oplage geproduceerde 911 S/T
 • Automobili Pininfarina onthult luxe SUV genaamd Pura Vision
 • Nieuwe Toyota Land Cruiser breekt dekking
 • Volvo gaat sedans en stationcars uit de weg ruimen en verkoopt alleen SUV's in het VK
 • Best gebruikte elektrische auto's voor minder dan £ 17.000
 • Formula One 2023-kalender: hoe laat begint de Nederlandse GP en welke data zijn de andere F1-races?
 • F1 puntentabel 2023: Welke coureur en welk team leiden het wereldkampioenschap?
 • Honda e:Ny1 2023 review: een weinig inspirerende maar broodnodige toevoeging aan het assortiment
 • Beroep tegen de uitbreiding van ULEZ in Londen afgewezen door het Hooggerechtshof
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated: 11/12/2023

Views: 5737

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.