Kan ik grotere banden op mijn auto zetten? Zijn extra grote banden veilig? (2023)

 1. Thuis
 2. Auto Advies
 3. Hoe slim is het om grotere banden op uw auto te monteren?

doorMorgan Carter /

4.9

(47)

Grote wielen en banden zien er geweldig uit op een dikke SUV of pick-up, maar hoe zit het met andere auto's?

Lees in dit artikel:

 • Is groter echt beter?
 • Voors en tegens van grotere banden op vrachtwagens en SUV's
 • Voors en tegens
 • Hoe te meten voor de grootste banden die u op uw vrachtwagen kunt passen
 • Veelgestelde vragen

Als u denkt dat de in de fabriek gemonteerde banden op uw auto de klus niet naar tevredenheid klaren, vraagt ​​u zich misschien af ​​of u grotere banden op uw auto of vrachtwagen kunt plaatsen. De laatsten, samen met SUV's, zijn de meest waarschijnlijke ontvangers van dit soort behandeling, omdat ze er bijzonder gedurfd uitzien en capabel zijn met grotere wielen en grotere banden - ze hebben ook wat extra ruimte in hun wielkasten voor grotere items.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat grotere banden mogelijk niet compatibel zijn met de originele velg die je hebt gemonteerd, dus voordat je te diep in dat specifieke konijnenhol duikt, helpt het om te weten hoe het plaatsen van grotere wielen of banden op een auto dit kan beïnvloeden.

Is groter echt beter?

Auto's worden ontwikkeld met een algemene bandenmaat in het achterhoofd die rekening houdt met een evenwicht tussen brandstofverbruik, wegcomfort en wegligging. Kiezen voor grotere wielen vermindert vaak het comfort op de weg, maar het kiezen van een grotere band kan enkele prestatievoordelen opleveren. Over het algemeen hebben grotere banden echter een negatieve invloed op mpg. Maar het is niet alleen het brandstofverbruik dat een kleinere of grotere maat van banden rechtvaardigt. Grotere en bredere banden bieden betere tractie, daarom maken sportwagens er gebruik van. En speciale extra grote banden en wielen die je vaak ziet op gefocuste offroaders, zijn wenselijk vanwege hun tractie en veelzijdigheid in de vrije natuur.

Dit alles betekent dat groter alleen beter is als de behoefte aan een grotere band of wiel gerechtvaardigd is - als je betere prestaties of meer tractie nodig hebt, kan het beter zijn. Maar de afweging zal zijn dat er meer geld wordt uitgegeven aan de pompen, en mogelijk meer geld wordt uitgegeven om dergelijke wielen te onderhouden, te roteren of te vervangen. U kunt er meer over lezenprestatie- en toerbanden hier.

Voors en tegens van grotere banden op vrachtwagens en SUV's

Tenzij u prestatie- of toerbanden monteert, is het waarschijnlijk niet erg waarschijnlijk dat u de banden van uw sedan groter maakt. Als het echter gaat om SUV's en pick-ups zoals deHonda pilootof zelfs iets sterkers zoals eenHonda Ridgeline-vrachtwagen, is er veel meer gelegenheid - en reden - om grotere banden te monteren. Laten we bespreken hoe grote banden de verschillende kenmerken van uw gemiddelde beïnvloedenvrachtautoofSUV.

Voors en tegens

Wat zijn enkele van de redenen waarom u misschien grotere banden op uw vrachtwagen of SUV wilt overwegen?

 • Extra hoogte, extra vertrouwen: een van de grootste aantrekkingskrachten van SUV's en pick-ups is de extra rijhoogte die ze hebben ten opzichte van een traditionele sedan of sportcoupé. Deze extra bodemvrijheid geeft hen de mogelijkheid om te gaan waar de meeste andere soorten auto's niet kunnen. Grotere banden brengen uw auto nog hoger, wat extra bodemvrijheid betekent. Maar al deze hoogte vertaalt zich ook in een veel indrukwekkendere rijpositie.
 • Offroad-karbonades: Grotere banden hebben als je serieus van offroad-rijden houdt, zullen tot op zekere hoogte helpen om gemakkelijker kleinere sporen en rotsen te doorkruisen. Grotere banden betekenen grotere loopvlakpatronen, die ook een hoger niveau van grip in verschillende omstandigheden impliceren. Gespecialiseerde banden in dit opzicht worden ook vaak versterkt met versterkte zijwanden en stevigere materialen. Deze grotere banden verbeteren ook de wegligging op vuil en grind, en zullen ook voordelen opleveren wanneer u plotseling moet stoppen, aangezien er een groter contactvlak is tussen de band en het wegdek.
 • Groot, gedurfd en mooi: de meeste high-end SUV's en pick-ups zijn uitgerust met grote wielen, maar niet om de reeds genoemde redenen. Als je zoveel geld uitgeeft, wil je dat mensen het opmerken, en dat is precies waar deze grote jongens voor zorgen. Nu, banden zijn geen wielen, maar het valt niet te ontkennen dat grote rollen in je bogen de aandacht trekken en een statement maken. Hetzelfde geldt wanneer je je truck pimpt - grote wielen vallen veel meer op.
 • Kosten van maatwerk: het kost u altijd iets om uw standaardbanden te vervangen, maar als u overstapt op grotere banden, moet u extra betalen voor de upgrade. De prijs kan nog hoger zijn als de banden die u kiest te groot zijn voor de velgen of de bogen en u eerst een lift moet installeren of andere aanpassingen moet doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u grotere wielen moet monteren of de ophanging volledig moet upgraden. Wij dekkenophangingen en carrosserieliften voor uw voertuig in detail, hier.
 • Budget: grotere wielen zijn van nature zwaarder dan kleinere. Dit betekent hogere brandstofrekeningen bovenop de prijs die u voor de banden moet betalen. Gelukkig zijn banden niet de zwaarste onderdelen van een auto, dus dit is slechts een kleine factor. Het kan in de loop der jaren echter oplopen. Er achter komenhoe zuinige banden u kunnen helpen geld te besparen, Klik hier. Bovendien kan, afhankelijk van de wijzigingen die u aanbrengt, de garantie van uw voertuig komen te vervallen, wat u later geld kan kosten.
 • Kilometerteller- en snelheidsmeteraflezingen: net zoals de snelheidsmeter de snelheid waarmee u reist, heeft bepaald door de afstand van elke wielomwenteling te meten, houdt de kilometerteller bij hoeveel mijlen u hebt afgelegd. Theoretisch, als u een upgrade heeft uitgevoerd naar een aanzienlijk hogere band dan het origineel, zal de rotatiemeting onnauwkeurig zijn. Op deze manier zullen grotere banden uw snelheidsmeteraflezing beïnvloeden. U kunt de snelheidsmeter echter opnieuw laten kalibreren door een professional.

De gouden regel als het gaat om het upgraden van de bandenmaat van uw voertuig, is dat u veilig banden kunt uitrusten die tot 20 millimeter breder zijn op de originele velg. Als je groter wilt gaan, moet je ook de velg groter maken.

Hoe te meten voor de grootste banden die u op uw vrachtwagen kunt passen

Als u grotere banden op uw truck wilt monteren, moet u uitzoeken hoe groot u kunt gaan, zodat u niet het risico loopt om te grote banden te kopen die niet passen of tegen de bogen of interne componenten schuren. Hier zijn enkele stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat u alle informatie krijgt die u nodig heeft.

 • Meet nauwkeurig de maat van uw huidige wielen.
 • Meet de lege ruimte rond het wiel tussen de band en de boog.
 • Draai het wiel totdat het vergrendelt en voer de metingen opnieuw uit. Let goed op de hoeveelheid ruimte tussen het wiel en de ophanging.
 • Meet hoeveel ruimte er is tussen de asbuis en de aanslagaanslag. Voeg de lengte van de aanslagstop toe voor wat extra bewegingsruimte.
 • Probeer uw vrachtwagen in de maximale op- of afrijhoek op een helling te plaatsen en voer de metingen opnieuw uit.
 • Draai de wielen nogmaals naar hun vergrendelingspunt en meet opnieuw.

Met al deze cijfers zie je hoeveel ruimte je hebt om mee te werken onder gemiddelde en extreme omstandigheden. Houd er rekening mee dat uw ophanging maximaal tien centimeter kan bewegen voordat deze volledig wordt samengedrukt, dus trek dat af van uw kortste meting. Wat u overhoudt, is hoeveel inch band u kunt toevoegen zonder in te leveren op functionaliteit en veiligheid. Een aanpassing van de torsiestang kan helpen de opening tussen het wiel en de harde delen van het lichaam te vergroten, waardoor u meer ruimte krijgt om mee te werken. Het is in dit geval altijd verstandig om professionele input te krijgen.

Merk op dat niet alle velgen grotere banden kunnen dragen. Door de backspacing en offset te meten, zou u moeten kunnen zien of u ook nieuwe wielen moet kopen. Als u bijzonder grote wielen en banden wilt uitrusten, moet u misschien overwegen om een ​​hefbrug voor uw vrachtwagen aan te schaffen. Je zou ook kunnen zoeken naar eengebruikte vrachtwagen, kruising, ofSUVmet zo'n aanpassing al uitgerust.

Kan ik grotere banden op mijn auto zetten? Zijn extra grote banden veilig? (2) unsplash.com

Veelgestelde vragen

Is een voertuig met te grote banden onveilig?

Te grote wielen kunnen sturen moeilijker maken en er zijn sterkere remmen nodig om hun rotatie tijdig te stoppen. Als het enige dat u verandert de wielen of banden zijn, kan dit een negatieve invloed hebben op de algehele veiligheid van het voertuig. Uw voertuig moet worden aangepast om dergelijke grote voorwerpen veilig te vervoeren.

Heeft het optillen van een vrachtwagen invloed op mpg?

Ja. Minder luchtweerstand betekent minder vermogen en daarom is er meer brandstof nodig om te accelereren en het voertuig in beweging te houden. Een hogere rijhoogte maakt een truck minder aerodynamisch, wat een negatieve invloed heeft op het brandstofverbruik.

Is het beter om grotere wielen op een vrachtwagen te hebben?

Hierop is geen definitief ja of nee antwoord te geven. Voordelen van grotere banden zijn onder meer een betere bodemvrijheid en off-road handling, evenals een betere on-road tractie. Er zijn echter tal van nadelen, zoals een slechter rendement op het brandstofverbruik, tragere stuurreacties en problemen die voortvloeien uit systemen aan boord die worden gekalibreerd voor wielen en banden van verschillende grootte.

Is er een verschil tussen upsizing en plus-sizing als het gaat om wielen en banden?

Ja - terwijl upsizing verwijst naar het toevoegen van een grotere band aan een bestaande velg of wiel, betekent plus-sizing het upgraden van de maat van de velg en het behouden van dezelfde bandenmaat voor een lager profiel. Grotere afmetingen van uw opstelling hebben helemaal geen invloed op de bodemvrijheid of hebben enig effect op de snelheidsmeter en kunnen het bochtenwerk en de handling verbeteren. Het vergroten van de afmetingen kan leiden tot een onnauwkeurige aflezing van de snelheidsmeter.

Was dit artikel behulpzaam?

Beoordeel het alstublieft

Dit artikel is beoordeeld

4.9

door

47

lezers

Labels: #Honda News #Essentiële autokennis

Kan ik grotere banden op mijn auto zetten? Zijn extra grote banden veilig? (3)

Morgan Carter

Senior redacteur

Neem contact op met Morgan

Vorig berichtHier is alles wat u moet weten over NASCARVolgend berichtWat is een bestemmingstoeslag en kunt u deze niet betalen?

Gerelateerde auto's

Honda piloot
Honda Ridgeline

Kan ik grotere banden op mijn auto zetten? Zijn extra grote banden veilig? (8)

FAQs

Kan ik grotere banden op mijn auto zetten? Zijn extra grote banden veilig? ›

Monteren van banden met een grotere diameter (en dus afrol-omtrek) geeft een afwijking in km-teller en snelheidsmeter (gaat minder aangeven). Ook verandert de hoogte van de auto en de geometrie van ophanging en besturing.

Kan ik bredere banden monteren? ›

Als je bredere banden onder je auto wilt, dan zijn er wel mogelijkheden. Het kan zijn dat van jouw model auto al een type is dat vanuit de fabriek bredere banden heeft. Die maat moet je normaal genomen ook onder jouw auto kunnen gebruiken, soms in combinatie met bredere velgen.

Is een bredere band beter? ›

Brede banden komen verrassend goed uit de test van TestKees. Je hebt er meer grip mee en je hoeft ze niet zo vaak op te pompen. Dat laatst is een groot voordeel, want aan banden oppompen doen Nederlanders niet.

Wat is het voordeel van grotere wielen? ›

De zin van grote velgen is dat ze kennelijk in een behoefte voldoen. Aan grote velgen (en dus plattere banden) zitten naast de zo gewilde 'looks' ook praktische voordelen. De besturing wordt wat scherper en communicatiever omdat een plattere band minder vervormt.

Welke maten banden mogen er op je auto? ›

U vindt de bandenmaat aan de zijkant van uw huidige banden. Onder het profiel van de banden, aan de zijkant, vindt u een combinatie van letters en cijfers. Bijvoorbeeld 225/40 R18. De eerste drie cijfers, in dit geval 225, geven aan hoe breed de autoband in millimeters is.

Welke breedte banden rijden profs? ›

We leggen je uit waarom. Werd je vroeger met de neus aangekeken als je op bandjes breder dan 23mm reed, tegenwoordig rijden de profs zelfs hun tijdritten op 25mm en wordt voor de meeste weg-etappes voor 28mm gekozen.

Kan je zomaar grotere velgen onder je auto zetten? ›

De vraag was of ze een kleinere velg onder hun auto kunnen plaatsen. Hier is niet zomaar een simpel antwoord op te geven. Zeker omdat banden en velgen aan bepaalde technische specificaties moeten voldoen om onder een bepaalde auto te mogen monteren.

Wat is beter grote of kleine velgen? ›

Groter wiel heeft ook voordelen

Tegelijkertijd heeft een groter wiel ook voordelen. Zo biedt een bredere en stijvere band meer grip en zien grotere wielen er volgens velen domweg beter uit. Dat verklaart waarom concept-cars, die immers niet (lekker) hoeven te rijden, vaak op enorme wielen staan.

Is een smallere band zuiniger? ›

Smalle banden, Minder wrijving en daardoor lager verbruik. Bij droogwegdek minder stabiel, minder grip en langere remweg. Bij extreem nat weer, sneeuw en ijs meer grip, meer tractie en kortere remweg.

Wat is beter brede of smalle winterbanden? ›

- In de winter zijn smalle banden beter onder extreme omstandigheden, omdat ze een hogere oppervlaktedruk op de weg bieden. Smalle banden werken ook beter dan bredere banden in losse sneeuw en sneeuwbrij. Aan de andere kant bieden bredere banden meer grip op harde oppervlakken, zegt Martin Dražík.

Hoeveel mag een band afwijken? ›

De officiële bandenmaten die u mag monteren op uw auto, vindt u terug in het PVG, het certificaat van overeenstemming of het instructieboekje van de fabrikant. Andere bandenmaten zijn toegelaten als de diameter (velg + band) binnen een tolerantie van - 2 % tot + 1,5 % van de diameters van de officiële bandenmaten ligt.

Welke banden kunnen op mijn velg? ›

Welke band past op welke velg? De binnendiameter van de band moet met de schouderdiameter van de velg overeenkomen. Een bandbreedte 37-622 past bijvoorbeeld op een velg van 622 x 19C. Verder moeten de bandbreedte en de velgbedbreedte op elkaar afgestemd zijn.

Kan je met verschillende banden rijden? ›

Het is toegestaan om met verschillende soorten banden te rijden zolang op een as dezelfde soort banden zijn gemonteerd. Een mix van verschillende bandprofielen is absoluut af te raden. Hierdoor kan onvoorspelbaar rijgedrag ontstaan. Ook moeten geen banden met verschillende profieldieptes aan één as worden gemonteerd.

Kan een 15 inch band op een 16 inch velg? ›

Een 15 inch band gaat immers nooit passen op de bestaande 16 inch velg.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated: 10/12/2023

Views: 5739

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.