Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (2024)

De radiatorventilator is een zeer belangrijk onderdeel van uw auto en u hebt hem waarschijnlijk vaak horen draaien en hard werken na het rijden op een hete zomerdag.

Maar als er iets misgaat met de radiateurventilator, kan dit dure schade aan uw motor veroorzaken als u niet oppast. Daarom is het extra belangrijk om je radiatorventilator zo snel mogelijk te repareren als hij niet werkt.

In deze blogpost leggen we zeven waarschijnlijke oorzaken voor een defecte radiatorventilator uit, en hoe je dit kunt oplossen. We hopen dat u met deze informatie uw auto veilig en snel weer op de weg kunt krijgen. Laten we gaan!

Inhoudsopgave show

Wat kan ervoor zorgen dat een radiatorventilator niet meer werkt?

De meest voorkomende oorzaken waarom een ​​radiatorventilator niet werkt, zijn een gesprongen zekering, een slecht relais of een gebroken draad. Het kan ook worden veroorzaakt door een defecte koelvloeistoftemperatuursensor, een laag koelvloeistofpeil of de ventilator zelf kan beschadigd zijn.

Hoewel dit enkele van de redenen zijn, is de lijst niet volledig. Hier is een meer gedetailleerde lijst van de meest voorkomende oorzaken van het niet aangaan van een radiatorventilator:

1. Doorgebrande zekering

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (1)

Een zekering behandelt bijna alles elektrisch in een auto. Als er een stroomstoot naar een elektronisch apparaat gaat, onderbreekt de zekering de stroomtoevoer naar dat specifieke apparaat en behoedt het voor vernietiging. Dit noemen we een gesprongen zekering.

Een kapotte zekering is niet erg en het vervangen ervan kost niet veel geld. Als de radiatorventilator van uw auto niet werkt, raadpleegt u de gebruikershandleiding van uw auto en zoekt u de zekering voor de radiatorventilatorcontroller of de ventilator.

De ventilator zelf maakt vaak gebruik van een grote zekering van rond de 50A, terwijl er voor de regelmodule van de ventilator ook een aparte kleine zekering aanwezig kan zijn. Onthoud dat als de zekering van de ventilator is doorgebrand, er mogelijk een probleem is met de kabels of de radiatorventilator. Lees verder in het artikel voor diagnose.

2. Defecte koelvloeistoftemperatuursensor

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (2)

Er zijn twee soorten systemen in verschillende automodellen. Of je ventilatorbesturing is geïntegreerd in de motorbesturing, of je hebt een aparte ventilatorbesturingsmodule. In beide gevallen gebruiken de controllers een temperatuursensor om te weten wanneer de radiatorventilator moet worden gestart.

Als deze koelvloeistoftemperatuursensor kapot is en niet de juiste motortemperatuur weergeeft, weet de regeleenheid of ventilatorregeleenheid niet wanneer de radiateurventilator moet worden gestart. Sommige auto's gebruiken afzonderlijke motorkoelvloeistoftemperatuursensoren voor de radiateurventilator en de motorregeleenheid.

LEES VERDER:

3. Onvoldoende koelvloeistof

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (3)

Als uw koelvloeistofpeil laag is, bestaat de kans dat er lucht in het koelsysteem wordt geduwd en dat de koelvloeistoftemperatuursensor de koelvloeistoftemperatuur niet correct leest. Als het koelvloeistofpeil laag is, moet u het koelvloeistofreservoir bijvullen.

Als u dit niet doet, kunt u uwmotor oververhit raken, wat zou kunnen leiden tot eenin beslag genomen motorals je pech hebt. Als uw motor vastloopt als gevolg van oververhitting van de koelvloeistof, zal deze uw motor vernielen en u met zeer dure reparatiekosten achterlaten, en daarom wilt u voorzichtig zijn.

VERWANT:

4. Kapotte radiateurventilator

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (4)

Wanneer uw radiatorventilator niet werkt, kan dit in feite te wijten zijn aan defecte radiatorventilatoren. In de radiatorventilatoren zitten elektromotoren die na een paar jaar kunnen verslijten.

U kunt de elektrische radiatorventilatoren testen door een kabel van de accu van de auto te nemen, de connector van de radiatorventilator los te koppelen en een gezekerde 12v+ draad en aardedraad in de connector te steken. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om uw radiatorventilatoren te testen. Wees voorzichtig met uw handen wanneer de radiatorventilatoren starten.

VERWANT:

5. Defect ventilatorrelais

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (5)

Omdat de radiateurventilator vaak zoveel stroom trekt, is er een relais dat de radiateurventilator van stroom voorziet. Dit relais kan natuurlijk beschadigd raken, waardoor de radiateurventilator niet start.

Het ventilatorrelais bevindt zich vaak in de zekeringkast in de motorruimte, maar de beste manier is om uw motor te controlerenreparatie handleidingom erachter te komen waar het zich bevindt.

Het testen van een 4-polig relais is vaak heel eenvoudig. Verwijder het relais en voorzie pin 30 en 85 van 12 volt. Aard pin 86 en controleer of er spanning uit pin 87 komt. Nog beter is pin 87 aan te sluiten op iets dat veel stroom trekt, zoals bijvoorbeeld de radiatorventilator. .

LEES VERDER:Thuis een automotive-relais testen (5 eenvoudige stappen)

6. Slechte ventilatorcontrollermodule

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (6)

Zoals eerder besproken, hebben sommige auto's een aparte regelmodule speciaal voor de regeling van de radiateurventilator. Deze regeleenheid wordt vaak geïnstalleerd in de motorruimte, blootgesteld aan hitte en stof. Hierdoor kan de regelmodule na verloop van tijd kapot gaan door corrosie of andere beschadigingen.

Zoek het relais en controleer op zichtbare schade aan de buitenkant. U kunt vaak ook het relais openen en controleren op slecht solderen of corrosie. Vervang het als u problemen ziet.

7. Gebroken bedrading of slechte verbinding

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (7)

Als de radiatorventilator niet werkt, ook al is uw auto oververhit, zijn er mogelijk bedradingsproblemen of een slechte verbinding. Controleer de draden die naar de radiatorventilator gaan vanaf de controller of het relais. Controleer de aansluitpluggen op tekenen van corrosie. Controleer ook de contacten op het relais en de besturingseenheid.

Het meten van de draden met eenmultimeteris vaak niet erg effectief omdat je de draden moet testen om te zien of ze werken. Als snelle test kunt u echter met een multimeter controleren of de radiatorventilator stroom krijgt.

Hoe een radiatorventilator te repareren die niet aangaat

Om een ​​radiatorventilator te repareren die niet wil starten, moet u beginnen met het controleren van de zekeringen. U wilt ook zeker weten dat het koelvloeistofpeil goed is. Vervolgens moet u de foutcodes lezen met een scanner en de draden doormeten met een multimeter.

Hier is meer gedetailleerde informatie over het repareren van een radiatorventilator die niet wil starten:

1. Zekeringen controleren

Het eerste dat u wilt doen als uw radiatorventilator niet draait, is controleren envervang de zekeringen. Er zal een grote zekering zijn voor de ventilator zelf die u wilt controleren. Het zal tussen de 30 en 50 ampère zijn en het is meestal een grotere zekering in de motorruimte. Maar om de exacte locatie van uw automodel te vinden, moet u uw gebruikershandleiding raadplegen.

In de meeste automodellen zijn er ook een of kleinere zekeringen voor de regelmodule of het relais van de radiatorventilator. Om deze zekeringen te vinden, moet u nogmaals de handleiding voor de locatie raadplegen. Deze zekeringen kunnen zich ook in de auto bevinden.

Als u een doorgebrande zekering aantreft, wilt u misschien de bedrading inspecteren en proberen te achterhalen waarom de zekering is doorgebrand. Soms is een gesprongen zekering echter slechts een tijdelijk probleem.

VERWANT:

2. Controleer het koelvloeistofpeil

De volgende stap die u wilt doen, is het koelvloeistofpeil controleren. Als de koelvloeistof laag is, kan dit veel verschillende problemen met de radiatorventilator veroorzaken.

Het controleren van het koelvloeistofpeil is eenvoudig, open gewoon de motorkap en zoek het koelvloeistofreservoir. U ziet een max-teken op het reservoir en soms ook een min-teken. Zorg ervoor dat de motor koud is en open de container voorzichtig. Vul de container met antivries tot aan de maximummarkering.

3. Koppel de koelvloeistoftemperatuursensor los

Een andere manier om te bepalen of de koelvloeistoftemperatuursensor het probleem is, is door de sensor los te koppelen. Bij de meeste automodellen moet de radiatorventilator starten wanneer de koelvloeistoftemperatuursensor is losgekoppeld en de auto draait.

Maar hiervoor moet u uitzoeken welke van de koelvloeistoftemperatuursensoren de radiatorventilator aanstuurt, aangezien er mogelijk een aparte is voor demotor controle moduleen de regeling van de radiatorventilator. Ook kan het loskoppelen van de koelvloeistoftemperatuursensor van de motorregeleenheid resulteren in eenmotorlampje controlerenop je streepje.

4. Controleer storingscodes

Moderne auto's maken gebruik van zeer geavanceerde technologie. Als er een probleem is, wilt u bijna altijd de foutcodes van de regelmodules lezen voordat u iets anders doet.

Dit is ook een goed idee als uw radiatorventilator niet werkt. Dit komt omdat in veel automodellen de radiatorventilator wordt bestuurd door de motorregeleenheid en als uw ventilator niet werkt, wilt u controleren of de ECM weet wat het probleem is.

Als de motorregeleenheid bijvoorbeeld een foutcode opslaat op de koelvloeistoftemperatuursensor, kan dit ook leiden tot een storing in de radiateurventilator. Om de foutcodes te lezen, moet u gebruikeneen OBD2-scanner. U kunt er een kopen om thuis te gebruiken of naar een autoreparatiewerkplaats gaan zodat zij de codes voor u kunnen lezen.

5. Meet de bedrading

Als je alle bovenstaande dingen hebt geprobeerd, maar nog steeds niet kunt achterhalen waardoor de radiatorventilator niet start, is het tijd om te beginnen met wat geavanceerdere diagnoses. Om erachter te komen wat er nu mis is, moet u een multimeter gebruiken en de draden meten met eenbedradingsschema radiateurventilatorvoor uw voertuig. Dit kan behoorlijk moeilijk zijn als u geen kennis heeft van voertuigdiagnose en u misschien wilt doorgaan naar de volgende stap.

Met behulp van een multimeter moet u eerst de stroom- en aardingsdraad meten die naar de radiatorventilator komt. Als u zowel stroom als aarde naar de ventilator hebt wanneer deze start, moet u de radiatorventilator vervangen. Als u geen stroom krijgt, moet u doorgaan met het diagnosticeren van het ventilatorrelais en uitzoeken waarom het niet wordt geactiveerd.

Je kunt dan proberen het relais van de radiateurventilator te overbruggen, en als de radiateurventilator dan start, weet je dat er een probleem is met de relaisregeling, zoals bijvoorbeeld een slechte koelvloeistoftemperatuursensor.

6. Praat met een professional

Bevestigingauto problemenop moderne automodellen kan door alle elektronica behoorlijk moeilijk zijn en soms kan het goed zijn om een ​​professional naar de auto te laten kijken. Veel professionele monteurs hebben duizenden uren training in autodiagnostiek en kunnen dit soort problemen snel vinden.

Daarom hoeft het niet per se duurder te zijn om de hulp van een monteur in te schakelen in plaats van een slechte diagnose te stellen en steeds de verkeerde onderdelen te vervangen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of de zekering van mijn radiateurventilator defect is?

De eenvoudigste en meest nauwkeurige manier om te weten of de radiatorzekering defect is, is door deze met een multimeter te meten. Maar in veel gevallen kunt u het visueel inspecteren om te zien of de zekeringdraad erin is verbrand of niet.

Welke sensor regelt de radiatorventilator?

Een koelvloeistoftemperatuursensor regelt de radiateurventilator. In sommige automodellen is er een aparte CTS-sensor voor de radiatorventilator, maar in de meeste moderne voertuigen wordt deze geregeld door de koelvloeistoftemperatuursensor die wordt gebruikt door de motorregeleenheid.

Hoe zet ik mijn radiatorventilator handmatig aan?

Er zijn twee manieren om de radiatorventilator in te schakelen. Bij moderne voertuigen kunt u het inschakelen met een diagnosecomputer. Bij oudere automodellen kunt u het inschakelen door het relais van de radiateurventilator te overbruggen.

Hoe repareer je een ventilatorrelais?

Als je een slecht ventilatorrelais hebt, is het bijna altijd beter om gewoon een nieuw ventilatorrelais te kopen. Ventilatorrelais zijn vaak vrij goedkoop en als je je oude relais probeert te repareren, is de kans groot dat je in de nabije toekomst hetzelfde probleem krijgt.

Kan ik autorijden als de radiatorventilator niet werkt?

Nee, het wordt afgeraden om te rijden zonder dat de radiateurventilator werkt. Hierdoor kan de motor oververhit raken, wat kan leiden tot blijvende en dure motorschade.

Wat gebeurt er als de radiatorventilator niet werkt?

Als de radiateurventilator niet werkt, kan uw auto oververhit raken wanneer de auto stationair draait of met lagere snelheden rijdt. Bij hogere snelheden zal het koelsysteem nog steeds gekoeld worden door de wind. Een oververhitte motor kan echter ernstige schade aan uw motor veroorzaken, dus u wilt het risico niet nemen.

Conclusie

Het radiatorventilatorsysteem is zelfs in moderne automodellen vrij eenvoudig en daarom vrij eenvoudig te diagnosticeren. Als u een probleem heeft met uw radiateurventilator, is het vaak iets eenvoudigs als een gesprongen zekering, een slechte koelvloeistoftemperatuursensor of een slecht relais.

Dus nu je de meest voorkomende redenen kent, is het tijd om een ​​diagnose te stellen! Ik hoop dat je dit artikel leuk vond, en met deze informatie zou je nu moeten kunnen achterhalen wat de problemen met je radiatorventilator veroorzaakt.

Kom meer te weten:

  • Autodiagnose - Problemen met auto's oplossen (gids)
  • 5 Symptomen van een slechte of verstopte radiator
  • 6 Symptomen van een slechte radiateurdop

Categorieën:Elektrisch,Probleemoplossen

Radiateurventilator werkt niet? 7 veelvoorkomende oorzaken en hoe dit te verhelpen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5589

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.