Waarom ruikt de airco van mijn auto naar azijn? Hulp & Advies | CarZaza (2023)

Hier zullen we dieper ingaan op de grondoorzaken van de azijngeur die uit de airconditioning van uw auto komt en hoe u deze kunt verhelpen. We onderzoeken de verschillende onderdelen van het airconditioningsysteem van uw auto en hoe ze samenwerken.

Vervolgens geven we u enkele tips om te voorkomen dat dit probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Laten we dus aan de slag gaan en uitzoeken wat de oorzaak is van de azijngeur in de cabine van uw auto.

Auto-airco-onderdelen en hoe het werkt

Laten we eens kijken hoe het airconditioningsysteem van uw auto werkt en welke verschillende onderdelen dit allemaal mogelijk maken!

De airconditioner in uw auto bestaat uit verschillende belangrijke componenten die samenwerken om de lucht af te koelen voordat deze de cabine van uw auto in wordt geblazen.

Het eerste deel is het luchtfilter, dat de lucht reinigt voordat deze het systeem binnenkomt.

Het volgende onderdeel is de compressor, die het koelgas comprimeert, waardoor het heet wordt en onder hoge druk staat.

Het hete gas onder hoge druk stroomt vervolgens naar de condensor, die zich aan de voorkant van uw auto bevindt, en koelt af terwijl het door de vinnen stroomt.

Het gekoelde gas gaat vervolgens naar de verdamper, waar het uitzet en koud wordt.

Het koude gas stroomt vervolgens door de ontvangerdroger, die eventueel in het systeem verzameld vocht verwijdert.

Tenslotte gaat het koude gas door de expansiebuis, waardoor de druk afneemt en het gas nog kouder wordt.

De koude lucht wordt vervolgens via de ventilatieroosters in de cabine geblazen.

Hoe u de azijngeur in uw auto kunt verwijderen AC

Het airconditioningsysteem reinigen

U wilt uw airconditioningsysteem schoonmaken om het fris te laten ruiken. De eerste stap is het vervangen van het luchtfilter, dat na verloop van tijd verstopt kan raken door vuil en puin. Dit kan ervoor zorgen dat het systeem harder werkt en minder koele lucht produceert.

Een vuil luchtfilter kan ook bijdragen aan de azijngeur, omdat het vocht en bacteriën kan vasthouden die geuren produceren. Vervolgens wilt u de verdamper, ontvanger-droger en condensatiebak schoonmaken. Deze onderdelen kunnen ook vuil worden en bacteriën bevatten die onaangename geuren veroorzaken.

Gebruik een reinigingsproduct dat speciaal is ontworpen voor airconditioningsystemen en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig. Zorg ervoor dat u ook de afvoerleiding schoonmaakt. Velen vergeten dit, omdat het verstopt kan raken met vuil en ervoor kan zorgen dat er water in het systeem terechtkomt.

Het regelmatig reinigen van uw airconditioningsysteem voorkomt de azijngeur en zorgt ervoor dat uw systeem efficiënt draait.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (1)

Onderhoud van het auto-AC-systeem

Als u wilt dat het airconditioningsysteem van uw auto effectief werkt en fris ruikt, is het belangrijk om het regelmatig te laten onderhouden door het naar een professionele technicus te brengen die eventuele problemen kan diagnosticeren en oplossen.

Hier zijn enkele belangrijke dingen die moeten worden gecontroleerd tijdens een onderhoudsbeurt aan het aircosysteem van een auto:

 • Luchtfilter: Het luchtfilter in het AC-systeem van uw auto moet regelmatig worden gecontroleerd en vervangen om verstopping te voorkomen en een goede luchtstroom te garanderen. Een verstopt luchtfilter kan ervoor zorgen dat het AC-systeem harder werkt, wat kan leiden tot slechte prestaties en een hoger brandstofverbruik.
 • Compressor: De compressor is het hart van het aircosysteem van uw auto. Het moet worden gecontroleerd op slijtage, lekkage en goede smering. Een defecte compressor kan ervoor zorgen dat het AC-systeem hete lucht blaast of helemaal niet werkt.
 • Condensor: De condensor is verantwoordelijk voor het verwijderen van warmte uit het koelmiddel. Het moet worden gecontroleerd op lekken, verstoppingen en een goede luchtstroom. Een defecte condensor kan ervoor zorgen dat het AC-systeem inefficiënt werkt, wat kan leiden tot een hoger brandstofverbruik.
 • Verdamper en ontvanger-droger: De verdamper en ontvanger-droger zijn verantwoordelijk voor het koelen van de lucht en het verwijderen van vocht uit het koelmiddel. Ze moeten worden gecontroleerd op lekken, verstoppingen en goede werking. Als ze niet goed werken, ruikt de airco van de auto naar azijn, wat een teken is dat er koelmiddel uit de airconditioner lekt.

Regelmatig onderhoud aan het aircosysteem van uw auto zorgt er niet alleen voor dat deze fris blijft ruiken, maar verbetert ook de prestaties en verlengt de levensduur.

Zorg ervoor dat u uw auto naar een professionele technicus brengt die het AC-systeem van uw auto uitgebreid kan inspecteren en onderhouden.

Hoe voorkom je de azijngeur in je autocabine?

Je wilt niet dat je auto die vreemde geur heeft, dus hier zijn enkele tips om de stank op afstand te houden en te voorkomen dat je op een warme dag naar het hol van een stinkdier ruikt.

Controleer en vervang eerst regelmatig het luchtfilter van uw auto. Een verstopt luchtfilter kan ervoor zorgen dat de airconditioner harder werkt, wat leidt tot overmatige vochtophoping in de verdamperspiraal en de condensatiebak.

Dit vocht kan zich vermengen met bacteriën en schimmels in de lucht, waardoor een onaangename azijngeur ontstaat. Als u uw luchtfilter elke zes maanden vervangt, kunt u deze opeenhoping voorkomen en uw auto fris laten ruiken.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (2)

Ten tweede: zorg ervoor dat de afvoerleiding van uw auto vrij is. De afvoerleiding is verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig vocht uit de verdamperspiraal en de condensatiebak. Als deze lijn verstopt raakt, kan het water zich ophopen en zich vermengen met bacteriën en schimmels, waardoor de azijngeur ontstaat. Om dit te voorkomen, controleert en reinigt u regelmatig de afvoerleiding.

Je kunt ook zuiveringszout gebruiken om ongewenste geuren in je auto te absorberen. Strooi het gewoon op de bekleding en tapijten van uw auto, laat het een paar uur zitten en zuig het dan op.

Met deze tips zorg je ervoor dat je auto fris blijft ruiken en voorkom je onaangename azijngeurtjes.

Wat veroorzaakt de azijngeur?

Wanneer u een azijngeur in uw auto ervaart, kunnen er verschillende oorzaken zijn, die elk een andere oplossing vereisen.

Een van de meest voorkomende redenen voor de geur is schimmelgroei in de ventilatieopeningen of kanalen.

Een verstopt of vuil interieurfilter kan ook een boosdoener zijn, omdat het vocht kan vasthouden en de perfecte omgeving kan creëren voor schimmelgroei.

Schimmel groeit in de ventilatieopeningen of kanalen

Terwijl je de muffe lucht inademt die uit de ventilatieopeningen kruipt, is het alsof de vochtige, donkere hoeken van je geest worden blootgesteld aan het licht.

Een mogelijke verklaring voor de azijngeur die uit uw airconditioner komt, is schimmelgroei in de ventilatieopeningen of kanalen. Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen, en de vochtige binnenkant van uw airconditioning kan de perfecte voedingsbodem zijn voor sporen.

Naarmate de schimmel groeit, komt er een duidelijke geur vrij die kan worden omschreven als muf of azijnachtig.

Schimmel kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en langdurige blootstelling kan leiden tot ademhalingsproblemen, huidirritatie en andere gezondheidsproblemen. Om het probleem aan te pakken, begint u met het uitschakelen van de airconditioner en het inspecteren van de compressor, condensor, verdamper en ontvanger-droger op tekenen van schimmelgroei.

Als u dit niet zelf wilt doen, kunt u altijd het beste een professional bellen. Ze kunnen uw airconditioning en kanalen grondig reinigen om schimmel en eventuele aanhoudende geuren te verwijderen.

Wees proactief bij het aanpakken van het probleem om ervoor te zorgen dat u en uw gezin gemakkelijk kunnen ademen en gezond blijven.

Verstopt of vuil cabineluchtfilter

Als u een vreemde geur uit uw airconditioner opmerkt, is het misschien tijd om uw interieurfilter te controleren. Een verstopt of vuil interieurfilter kan ervoor zorgen dat er een muffe geur door de airconditioning van uw auto circuleert.

Dit komt omdat het filter is ontworpen om organisch materiaal, zoals bladeren, stof en pollen, op te vangen, evenals schimmelsporen die schimmelgroei in het airconditioningsysteem kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele tekenen dat uw cabineluchtfilter mogelijk verstopt of vuil is:

 • Er komt een brandlucht uit uw airconditioner
 • Verminderde luchtstroom uit de ventilatieopeningen van uw airconditioner
 • Verhoogde hoeveelheid stof en vuil in de cabine van uw auto

Het is belangrijk om uw interieurfilter regelmatig te vervangen, omdat een verstopt filter er ook voor kan zorgen dat een airconditioner koelmiddel lekt, wat duur kan zijn om te repareren.

Als u het filter niet zelf wilt vervangen, kunt u het beste uw auto naar een professionele monteur brengen die eventuele problemen met uw airconditioningsysteem kan diagnosticeren en oplossen. Door uw cabineluchtfilter schoon en vrij van vuil te houden, kunt u ervoor zorgen dat de airconditioning van uw auto efficiënt werkt en u en uw passagiers schone, frisse lucht biedt om in te ademen.

Er ontstaat condensatie

Ophoping van condens kan leiden tot schimmelgroei in het airconditioningsysteem van uw auto, wat gezondheidsproblemen voor u en uw passagiers kan veroorzaken.

Dit gebeurt omdat de verdamperspiraal van de airconditioner vocht uit de lucht condenseert, en het vocht kan zich in het systeem ophopen als het niet goed wordt afgevoerd.

Wanneer het vocht zich ophoopt, ontstaat er een voedingsbodem voor schimmels. De schimmel laat vervolgens sporen vrij die ademhalingsproblemen, hoofdpijn en zelfs neurologische problemen kunnen veroorzaken.

Als u een muffe of chemische geur in uw auto opmerkt, kan dit een teken zijn van schimmelgroei en moet u uw airconditioningsysteem door een professional laten controleren.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (3)

Andere geuren waar u op moet letten zijn onder meer de geur van rotte eieren, wat kan wijzen op een probleem met uw batterij of spanningsregelaar, of een branderige geur, die kan duiden op een probleem met uw transmissievloeistof of een elektrisch probleem.

Als u merkt dat er een vreemde geur uit uw ventilatieopeningen komt, kunt u deze altijd het beste laten controleren om de veiligheid van u en uw passagiers te garanderen.

Verstopte of beschimmelde verdamperspiraal en -vinnen

Mogelijk ervaart u een verminderde luchtstroom of vieze geuren in uw auto als gevolg van een verstopte of beschimmelde verdamperspiraal en -vinnen. Dit kan gebeuren wanneer vuil en vuil zich ophopen op de spoel en de vinnen, waardoor een verstopping ontstaat die de luchtstroom door het systeem beperkt.

Het vocht dat zich ophoopt op de spoel kan ook een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën, die onaangename geuren in uw auto kunnen veroorzaken. Als dit probleem niet wordt behandeld, kan dit een negatieve invloed hebben op de prestaties van uw airconditioningsysteem en mogelijk tot dure reparaties leiden.

Een veel voorkomend symptoom van een verstopte of beschimmelde verdamperspiraal is de aanwezigheid van een azijngeur die uit de ventilatieopeningen van uw auto komt.

Deze geur kan worden veroorzaakt door de combinatie van schimmels en bacteriën die gedijen in de vochtige omgeving van de verdamperspiraal. Het kan ook worden aangezien voor andere geuren, zoals accuzuur of transmissievloeistof.

Als u een van deze geuren opmerkt, is het belangrijk om uw airconditioner door een professional te laten inspecteren om de oorzaak van het probleem te achterhalen en verdere schade aan het airconditioningsysteem van uw auto te voorkomen.

Bladeren en organisch materiaal vormen zich op

Het is gebruikelijk dat bladeren en ander organisch materiaal zich ophopen in het airconditioningsysteem van uw auto, wat kan leiden tot een verminderde luchtstroom en mogelijke schade als er niets aan wordt gedaan.

Wanneer deze materialen het systeem binnendringen, kunnen ze vast komen te zitten in de expansiebuis of de verdamperspiraal van de airconditioner, waardoor verstoppingen ontstaan. Deze verstopping kan leiden tot een ophoping van vocht, waardoor een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels kan ontstaan.

Terwijl de bacteriën en schimmels groeien, laten ze een methaangas vrij dat naar rotte eieren ruikt en een azijnachtige geur afgeeft.

Verstopte condensbak of condensatieleiding

Als u merkt dat er zich water op de vloer van uw auto verzamelt, kan dit een teken zijn dat de condensatiepan of -leiding van uw airconditioningsysteem verstopt is en aandacht nodig heeft.

Dit kan leiden tot een ophoping van vocht en schimmel, waardoor een sterke azijngeur in uw auto kan ontstaan.

De condensbak verzamelt vocht dat ontstaat als bijproduct van het airconditioningsysteem, en de leiding voert dit overtollige water uit de auto af. Wanneer deze componenten verstopt raken, kan het water niet goed weglopen en kan dit leiden tot slechte geuren.

Om dit probleem te voorkomen, is het belangrijk om de condensbak en -leiding van uw auto regelmatig te controleren en schoon te maken. Hier zijn een paar stappen die u moet volgen:

 • Zoek de condensbak en pijp onder het dashboard van de auto.
 • Gebruik een nat/droogzuiger om eventueel stilstaand water uit de pan te verwijderen.
 • Verwijder eventueel vuil of opeenhopingen in de pan en de pijp met behulp van een pijpenrager of soortgelijk gereedschap.

Door deze eenvoudige stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat het airconditioningsysteem van uw auto goed werkt en voorkomen dat er onaangename geurtjes ontstaan.

Andere tekenen van een verstopt AC-systeem in de auto

Wist u dat een verstopt autoairconditioningsysteem het brandstofverbruik met wel 20 procent kan verminderen, wat kan leiden tot hogere kosten aan de benzinepomp? Dit komt omdat wanneer het AC-systeem verstopt is, het harder moet werken om de lucht te koelen, wat op zijn beurt meer brandstof verbruikt.

Naast een verminderd brandstofverbruik zijn andere tekenen van een verstopt aircosysteem in de auto een zwakke luchtstroom en vreemde geluiden uit de ventilatieopeningen.

Vreemde geluiden uit de ventilatieopeningen, zoals sissend of ratelend, kunnen ook een teken zijn van een verstopping. Deze geluiden ontstaan ​​omdat het AC-systeem harder probeert te werken dan nodig is om de lucht te koelen.

Als u een van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om uw aircosysteem door een professional te laten controleren om verdere schade en hogere kosten in de toekomst te voorkomen.

Auto-AC ruikt naar azijn en werkt niet

Het is u misschien opgevallen dat het aircosysteem van uw auto een penetrante geur afgeeft die doet denken aan azijn en niet goed functioneert. Dit kan een frustrerende ervaring zijn, vooral tijdens de warme zomermaanden, wanneer betrouwbare airconditioning van het grootste belang is.

De geur kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, die elk een andere aanpak van de reparatie vereisen. Hier zijn enkele redenen waarom het aircosysteem van uw auto naar azijn ruikt en niet goed werkt:

 • Bacteriegroei: Wanneer het aircosysteem van uw auto langere tijd niet wordt gebruikt, kunnen bacteriën op de verdamperspiraal groeien. Dit kan een muffe geur veroorzaken die op azijn lijkt. Naast de slechte geur kunnen de bacteriën ook het luchtfilter verstoppen en de effectiviteit van het AC-systeem verminderen.
 • Koelmiddellek: Een koelmiddellek kan ook een azijnachtige geur veroorzaken. Dit komt omdat het koelmiddel een chemische stof bevat die ethyleenglycol wordt genoemd en die een zoete geur heeft die lijkt op azijn. Een koelmiddellek kan er ook voor zorgen dat het AC-systeem niet goed functioneert, omdat het koelmiddel nodig is om de lucht die in de auto wordt geblazen te koelen.

Als het aircosysteem van uw auto naar azijn ruikt en niet goed werkt, is het belangrijk om het zo snel mogelijk naar een gekwalificeerde monteur te brengen. Hoe langer u wacht, hoe meer schade er aan het systeem kan worden toegebracht, wat leidt tot duurdere reparaties.

Veel Gestelde Vragen

Is het mogelijk dat de azijngeur vanzelf verdwijnt zonder enige tussenkomst?

Als u te maken heeft met een azijngeur in het aircosysteem van uw auto, vraagt ​​u zich misschien af ​​of deze vanzelf verdwijnt. Helaas is het antwoord waarschijnlijk nee.

Azijngeur wordt veroorzaakt door de groei van bacteriën of schimmels in het systeem, die de geur zullen blijven produceren totdat de oorzaak is aangepakt.

Hoewel je de geur misschien tijdelijk kunt maskeren met luchtverfrissers of schoonmaakproducten, is de enige manier om deze echt te elimineren het schoonmaken of vervangen van de aangetaste onderdelen.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen, omdat langdurige blootstelling aan de geur schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

Zal het gebruik van een autoluchtverfrisser de azijngeur van mijn auto maskeren?

Als u last heeft van een aanhoudende azijngeur in uw auto, vraagt ​​u zich misschien af ​​of het gebruik van een autoluchtverfrisser de geur kan maskeren.

Hoewel luchtverfrissers een tijdelijke oplossing kunnen bieden, is het mogelijk dat ze de geur van azijn niet volledig elimineren.

De beste manier om van de geur af te komen, is door het interieur van uw auto grondig schoon te maken, inclusief alle oppervlakken die mogelijk in contact zijn geweest met de azijn.

Dit kan het gebruik van een combinatie van schoonmaakproducten, zoals azijn en bakpoeder, inhouden om de geur te neutraliseren.

Bovendien kan het goed geventileerd houden van uw auto en het vermijden van gemorst eten of drinken onbeheerd achterlaten, in de eerste plaats helpen voorkomen dat er geurtjes ontstaan.

Hoe lang duurt het doorgaans voordat een verstopt aircosysteem in de auto de azijngeur produceert?

Het antwoord kan variëren als je je afvraagt ​​hoe lang het doorgaans duurt voordat het aircosysteem van een verstopte auto de azijngeur produceert.

Over het algemeen wordt de geur veroorzaakt door bacteriën die in de verdamperkern groeien. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen de bacteriën binnen een paar weken de azijngeur produceren.

De tijd die nodig is voordat de geur verschijnt, kan echter ook afhangen van factoren zoals de luchtvochtigheid in uw omgeving en hoe vaak u het aircosysteem van uw auto gebruikt.

Is het veilig om het aircosysteem van mijn auto te blijven gebruiken als het naar azijn ruikt?

De waarheid is dat het nooit een goed idee is om ongebruikelijke geuren uit uw auto te negeren. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Als u uw aircosysteem blijft gebruiken als het naar azijn ruikt, kan dit gevaarlijk zijn, omdat dit kan duiden op een koelmiddel- of koelvloeistoflek. Dit soort lekkages kan schade aan de motor van uw auto veroorzaken en mogelijk schade toebrengen aan u en uw passagiers.

Het is het beste om een ​​professionele monteur naar uw auto te laten kijken om het probleem te diagnosticeren en op te lossen voordat het een groter probleem wordt.

Vergeet niet dat het nu oplossen van kleine problemen u later van grotere hoofdpijn kan behoeden.

Door de verschillende onderdelen van het aircosysteem van uw auto te begrijpen en te begrijpen hoe ze samenwerken, kunt u eventuele problemen diagnosticeren en oplossen voordat ze grote problemen worden.

Houd er rekening mee dat een azijngeur een teken kan zijn van een verstopt aircosysteem, dus let op andere waarschuwingssignalen, zoals een verminderde luchtstroom of vreemde geluiden.

Door goed voor het aircosysteem van uw auto te zorgen, kunt u ervoor zorgen dat het efficiënt werkt en u zelfs op de warmste dagen comfortabel houdt. Dus ga je gang, zet de airco hoger en geniet van de rit!

Kortom, het verzorgen van het AC-systeem van uw auto is essentieel om uw auto soepel en comfortabel te laten werken.

Door op de hoogte te zijn van waarschuwingssignalen en te weten hoe u de azijngeur kunt voorkomen en verwijderen, kunt u ervoor zorgen dat het aircosysteem van uw auto in topconditie verkeert.

Aarzel dus niet om actie te ondernemen en houd uw auto het hele jaar door koel en fris.

Er zijn veel redenen waarom de airconditioner van uw auto zoetzuur of azijnachtig ruikt.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (4)

Als de lucht uit uw airconditioner zuur ruikt, naar azijn, kan het probleem over het algemeen worden veroorzaakt door een elektromotor die ozon uitstraalt. Overmatig vocht op de batterijen, een defect filter, een verstopte condensaatbak of schimmel in de kanalen zijn allemaal mogelijkheden.

Ten eerste komt het zelden voor dat de azijngeur gevaarlijk is; het is onaangenamer en kan een beetje gênant zijn als je vrienden of familie bij je hebt.

Tijdens de herfst is de kans groter dat het aircosysteem van uw auto, vooral maar niet uitsluitend, plantaardig materiaal opzuigt. Naarmate plantaardig materiaal afbreekt, geeft het een muffe geur af en vaak een azijngeur.

Vaak is dit afhankelijk van de plant die wordt afgebroken.

Dit puin zal verder afbreken en vaak schimmelenzitten in de autobuizen en -kanalen– we hebben het hier niet over grote hoeveelheden – en wegrotten.

In de lente en zomer, wanneer we onze airco weer nodig hebben, komt er een zeer azijnachtige geur uit de ventilatieopeningen.

Dus hoe repareer je een azijngeur in de airco van je auto?

Zet Airco Recirculatie uit.

Als je altijd dedezelfde lucht circuleertin het hele aircosysteem en in uw cabine kan schimmelvorming in het systeem ontstaan.

Door de airconditioning zijn lucht van buitenaf te laten aanzuigen, wordt vaak de schimmel verwijderd en de geur van azijn geëlimineerd. Dit is de snelste en eenvoudigste oplossing. Werkt vaak ook.

Als niet…..

Reinig de ventilatieopeningen, kanalen en lamellen.

Gebruik makend van Algemene schoonmaakmiddelen voor het aircosysteem van uw auto zijn nooit een goed idee. Sommige bevatten chemicaliën die niet mogen worden ingeademd, vooral niet via een aircosysteem.

Er zijn specifieke airco-reinigingsproducten die goed werken. Ze zijn zo vervaardigd dat ze geen schade veroorzaken aan de delicate airco-onderdelen van uw auto en zijn meestal zeer effectief en snelwerkend.

Ze werken door de schimmel te neutraliseren en te voorkomen dat deze terugkeert.

Als dat niet heeft gewerkt

Laat de auto draaien zonder AC aan.

De inlaatslang biedt ook een omgeving waarin schimmel en meeldauw kunnen groeien. De meeste autofabrikanten raden aan om te vertrekken Laat de motor een paar minuten draaien met de ventilator aan, maar zet de airco uit als u geparkeerd staat.

Hierdoor droogt de slang uit (omdat deze geen vocht uit de airconditioning krijgt) en kan schimmel geen vat meer krijgen. Natuurlijk is dat zoniet prettig als het 90 graden is zonder airco, maarhet zou die azijngeur kunnen stoppen.

Controleer het cabinefilter van de auto.

De meeste moderne auto's hebben ze. Zijn taak is om te voorkomen dat vuil en vuil via de ventilatieopeningen de cabine binnendringen. Wanneer ze verstopt raken, laten ze vuil en plantenmateriaal door.

De meeste cabinefilters zijn herbruikbaaren kan worden geslagen om het stof eruit te krijgen. Vaak zijn ze echter goedkoop te vervangen.

Cabinefilters bevinden zich achter het dashboardkastje of onder het dashboard. In sommige auto's bevinden ze zich langs de HVAC-lijnen in de motorruimte.

Een nieuw cabineluchtfilter kost tussen de €15 – €25. Als u een aanpassing nodig heeft, moet u rekening houden met een bedrag van €20-€50 voor de arbeid.

De meeste autofabrikanten raden dit aanvervanging elke 12.000 tot 15.000, hoewel het misschien beter is om ze vaker te vervangen als je in een groene wijk van de stad woont.

Meestal zal dit de azijngeur in uw auto ac elimineren.

Als dat niet het geval is,

Reinig de HVAC-verdamper, condensor en vinnen van de auto.

Om bij deze onderdelen te komen, kan het nodig zijn het dashboard te verwijderen of onderdelen onder de motorkap te verwijderen. Devideolegt een doe-het-zelf, goedkopere oplossing in detail uit. De meeste mensen accepteren de azijngeur en geven het in dit stadium op, of brengen hun auto naar een autowerkplaats.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (5)

Meestal is er niets mis met de onderdelen, en een eenvoudige, grondige reiniging van de verdamper en condensor zorgt ervoor dat het aircosysteem weer als nieuw werkt.

Een auto-aircoservice, inclusief regas, kost tussen de$70 en $200,inclusief arbeid. Dit exclusief de kosten van eventuele onderdelen die vervangen moeten worden.

Controleer op lekkend accuzuur.

Nu je een plant-/schimmelprobleem hebt uitgesloten, is het tijd om onder de motorkap te kijken.

Let op: Accuzuur is schadelijk voor de mens. Raak het apparaat niet aan en laat het niet met u in contact komen.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (6)

Accuzuur kan a afgevenzwavelzuurgeur die veel mensen omschrijven als een geur van azijn.Accuzuur moet zich in de accu bevinden, maar kan naar buiten lekken.

De accu is relatief dicht bij de ventilatieopeningen onder de motorkap geplaatst, dus geengeur van rotte eierenbatterijzal waarschijnlijk in de ventilatieopeningen en de cabine worden gezogen.

Zoek naar een gezwollen batterij en een ontlading erbovenop, waar de celdoppen zich bevinden.

Als u accuzuur ziet, is het tijd voor een nieuwe accu.

Een nieuwe auto-accu kost tussen$ 100 en $ 275afhankelijk van het merk accu en het merk en model van de auto.

Batterijen zijn gemakkelijk te plaatsen, maar als de batterij lekt, kun je het beste een monteur vragen om de oude voor je te verwijderen.

Als uw batterij leeg is maar niet lekt, probeer dan dezetrucs voor dode auto-accu'som je weer in beweging te krijgen.

En tenslotte…

Controleer op defecte katalysator.

Soms omschreven als eenei of een zwavelgeur, kan een beschadigde katalysator dampen lekken voordat deze de uitlaat bereiken.

Het is onwaarschijnlijk dat u de geur tijdens het rijden in uw auto krijgt, omdat de dampen wegwaaien als het voertuig vooruitrijdt.

Why Does My Car’s AC Smell Like Vinegar? Help & Advice | CarZaza (7)

Wanneer u geparkeerd staat, kunnen de dampen echter hun weg vinden naar de inlaatslang en via de ventilatieopeningen van uw auto.

Dekatalysator geurkan giftiger zijn dan azijn, maar het is het vermelden waard omdat het giftig is en snel door een monteur moet worden onderzocht.

Alekkende auto-accuis mogelijk maar niet te duur om te vervangen, en de katalysator is de duurste oplossing. Maar als de geur wordt omschreven als een azijngeur – eerder een ei-achtige zwavelgeur – is het onwaarschijnlijk dat dit zo is.

Dit zijn de vijf redenen waarom uw airco naar azijn ruikt. De meeste zijn erg goedkoop – of kosten misschien niets om te herstellen – en vereisen een eenvoudige reiniging of doorspoeling.

De azijngeur wordt meestal veroorzaakt door schimmel die zich heeft gevormd op stof en plantenresten in de ventilatieopeningen van de cabine, die zich daar in de loop van de tijd hebben opgehoopt. Een grondige reiniging van de slangen en ventilatieopeningen zal dit verhelpen.

Maakt uw airco een raar hard geluid? Ontdek de oorzaken en oplossingen in ons completeGids voor airconditioninggeluiden – met oplossingen

Soms ruikt de airco van een auto muf. We hebben een handleiding geschreven om dit probleem ook op te lossen en op te lossen! Je kunt het hier lezen Volledige gids voorWaarom een ​​auto-AC beschimmeld ruikt

Blaast uw auto warme lucht uit? Ontdek waarom in onze complete gids voorWaarom de airco van uw auto hot is

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 21/12/2023

Views: 5564

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.