De sleutelhanger van uw auto heeft mogelijk verborgen functies - consumentenrapporten (2024)

De nieuwe auto's van vandaag bevatten meer hightech elektronische functies dan ooit tevoren, en dat geldt ook voor de sleutelhanger. Het apparaat gaat veel verder dan alleen deuren vergrendelen of ontgrendelen, een auto op afstand starten of tjilpende geluiden maken om u te helpen uw auto op een parkeerplaats te vinden. Sommige hebben zoveel functies ingebouwd dat eigenaren ze misschien niet eens allemaal kennen.

"Fabrikanten belasten sleutelhangers met een groot aantal functies die de auto - en de sleutelhanger - nuttiger dan ooit maken", zegt Jake Fisher, senior director autotest bij Consumer Reports. "Deze functies kunnen fantastisch zijn als de eigenaar de volgorde begrijpt van het indrukken van de keyfob-knop om toegang te krijgen, maar ze kunnen ook frustrerend of zelfs schadelijk zijn als deze functies per ongeluk worden geactiveerd."

Hier zijn een paar voorbeelden van verborgen sleutelhangerfuncties, waarvan sommige op het apparaat voor uw auto kunnen staan.

Verlaag alle vensters direct:Een van de meest voorkomende verborgen functies op veel van de hedendaagse sleutelhangers is de mogelijkheid om alle ramen naar beneden te rollen en tegelijkertijd het schuifdak te openen door op een enkele knop te drukken. Het is handig en het helpt de auto af te koelen op een warme zomerdag. Het staat echter niet vaak op de fob, dus de eigenaar moet de volgorde van de knoppen kennen.

Bij de meeste auto's die deze functie hebben, wordt dit bereikt door eenmaal op de ontgrendelknop op de sleutelhanger te drukken, vervolgens opnieuw in te drukken (binnen 10 seconden) en ingedrukt te houden totdat alle ramen zijn geopend.

Start op afstand:Op de meeste sleutelhangers is de knop voor het op afstand starten van de motor gemarkeerd met een cirkelvormige pijl (maar vaak niet de woorden "starten op afstand"). Meestal drukt de eigenaar eerst op de vergrendelknop, gevolgd door een druk op de startknop op afstand. Op andere afstandsbedieningen moeten bestuurders twee keer op de ronde pijlknop drukken (aangegeven met een "2x" of "x2").

Maar op sommige nieuwe BMW's is de optionele startfunctie op afstand volledig verborgen. Eigenaren kunnen de motor voor een beperkte tijd starten door binnen een seconde drie keer op de vergrendelknop op de sleutelhanger te drukken.

Spiegel vouwen:Sommige auto's klappen automatisch de zijspiegels in als onderdeel van het vergrendelingsproces van de deuren. Bij andere is deze functie optioneel en moet de eigenaar weten hoe hij deze moet gebruiken.

Op nieuwere Chevrolet- en GMC-pickups die zijn uitgerust met op afstand inklapbare spiegels, houdt de eigenaar bijvoorbeeld de vergrendelingsknop van de sleutelhanger een volle seconde ingedrukt om de spiegels in te klappen. Dit is een handige functie bij het parkeren in stadsstraten of in een smal steegje. , gezien hoe groot de zijspiegels van pick-ups zijn.

Voertuig oproepen:DeTesla Model SEnModel Xsleutelhangers - die eruit zien als een miniatuurauto - hebben geen labels, wat hun vele toepassingen tegenspreekt. Een daarvan is de TeslaOproepenfunctie, die de auto in en uit krappe parkeerplaatsen beweegt terwijl de bestuurder buiten de auto staat.

Voordat Summon kan worden gebruikt, moeten eigenaren eerst het systeem inschakelen via het middelste scherm van het voertuig. Dit hoeft maar één keer te gebeuren.

Om Summon te activeren, druk je op de knop in het midden van de afstandsbediening - of op het dak van de mini-car - totdat de alarmlichten knipperen. Als je dan wilt dat de auto naar voren trekt, druk je op de knop aan de voorkant van de afstandsbediening (het lijkt op de motorkap van de mini-auto). Druk nogmaals op dezelfde knop om de voortgang te stoppen. De auto kan ook achteruit rijden door een vergelijkbare procedure te volgen. Druk op het dak van de auto en zodra de alarmlichten zijn geknipperd, drukt u op de knop aan de achterkant van de afstandsbediening (of waar de kofferbak zich in de mini-auto zou bevinden). Nogmaals, als het ver genoeg is gegaan, druk je een tweede keer op die knop om de beweging van de auto te stoppen.

Eigenaars van een Tesla Model X realiseren zich misschien ook niet dat het indrukken van de bovenkant van de sleutelhanger alle geopende deuren - voor-, achter- of achterklep - in één keer sluit.

Mechanische sleutel:Eigenaars van auto's met een startsysteem met een drukknop zijn zich er misschien niet van bewust dat er een mechanische sleutel in de sleutelhanger zit. Dit is zodat eigenaren het bestuurdersportier nog steeds kunnen ontgrendelen in het geval dat de batterij van de auto of de batterij van de sleutelhanger leeg raakt of als de afstandsbediening niet goed werkt. De sleutel is meestal toegankelijk door op een knop op de sleutelhanger te drukken en de sleutel eruit te trekken

op

bij sommige afstandsbedieningen ligt de release niet voor de hand.

Sommige auto's hebben een duidelijk sleutelgat op de deurklink; bij andere is het verborgen achter de deurklink (zichtbaar wanneer u de deurkruk naar buiten trekt).Nog steedsandere vereisen het verwijderen van een plastic dop naast de deurklink om de sleutelsleuf eronder zichtbaar te maken.

De sleutelhanger van uw auto heeft mogelijk verborgen functies - consumentenrapporten (1)

Foto: consumentenrapporten Foto: consumentenrapporten

De keerzijde van sleutelhangergeheimen

De aanwezigheid van verborgen knoppen en functies betekent dat eigenaren op de hoogte moeten zijn om problemen te voorkomen.

Hoewel het bijvoorbeeld cool is om alle ramen via de sleutelhanger te kunnen laten zakken, is het niet grappig als dit per ongeluk gebeurt, vooral niet tijdens een regenbui of wanneer een auto bedekt is met sneeuw. Dit kan gebeuren als de sleutelhanger per ongeluk wordt geactiveerd terwijl deze zich op de bodem van een handtas bevindt of in een broekzak zit.

Dit gebeurde met een CR-auto-editor die op een ochtend naar onze Honda Accord-testauto liep en alle ramen naar beneden en het schuifdak wijd open vond. Gelukkig was het een droge nacht geweest en was er niets uit de auto gestolen.

Een Honda-woordvoerder, Chris Naughton, vertelde ons dat "onbedoelde activering zeer ongebruikelijk is, maar net zo goed mogelijk zou zijn met andere functies, zoals starten op afstand of het paniekalarm."

meer over auto's

Hoe de sleutelhanger van uw auto te vervangen

De verborgen risico's van gebruikte auto's

Kies een infotainmentsysteem waar u dol op bent

Gids voor auto's met geavanceerde veiligheidssystemen

Wie maakt de meest betrouwbare nieuwe auto's?

Een van CR's testers was onlangs verrast om terug te keren van een boodschap om naar onze 2019 te zoekenBMW X5s motor draait. Om ervoor te zorgen dat de auto op slot was toen hij wegliep, drukte hij klaarblijkelijk drie keer snel op de vergrendelknop op de sleutelhanger, zich niet realiserend dat deze specifieke volgorde het BMW-startsysteem op afstand zou activeren. Dat is een potentieel gevaarlijke situatie. Als dit in een afgesloten garage gebeurde, zou zich koolmonoxide kunnen hebben opgehoopt.

Maar het startsysteem op afstand van de X5 is ontworpen om de motor uit te schakelen na ongeveer 15 minuten draaien terwijl hij geparkeerd staat, aldus de autofabrikant.

"De aanbevolen manier om het startsysteem op afstand te bedienen is via de BMW ConnectedDrive smartphone-app, die vanuit elk bereik kan worden uitgevoerd zolang de telefoon ontvangst heeft", zegt Oleg Satanovsky, BMW's product- en technologiewoordvoerder.

Het verschil tussen BMW's key-fob-implementatie versus de meeste andere autofabrikanten is echter dat de X5 geen specifieke knop heeft voor het startsysteem op afstand. Volgens Satanovsky is het een kwestie van ruimte. Het beperkte oppervlak van een afstandsbediening sluit een extra startknop voor de motor uit, zei hij.

Toch zou de autofabrikant meer moeten doen om eigenaren bewust te maken, zegt Kelly Funkhouser, CR's programmamanager voor voertuiggebruik.

"Als BMW geen speciale knop op de sleutelhangers van voertuigen wilde plaatsen die zijn uitgerust met de optionele start op afstand, zoals de meeste autofabrikanten doen", zegt ze, "dan zou er een indicatie op de vergrendelknop moeten staan ​​dat deze op afstand kan worden gestart. .”

Autofabrikanten proberen fobs nuttig en onopvallend te maken, en dat draagt ​​bij aan het probleem, zegt Sam Abuelsamid, senior analist bij het auto-onderzoeksbureau Navigant.

"Het fundamentele probleem hier is dat de sleutelhanger idealiter redelijk klein is", zegt hij. "Helaas betekent dit, net als bij andere kleine apparaten zoals smartwatches, dat je beperkte ruimte hebt voor zowel bedieningselementen als labels."

Abuelsamid zegt dat het een uitdaging is voor autofabrikanten om eigenaren zover te krijgen dat ze bestuderen wat hun fobs kunnen doen.

"Personalisatie van de sleutelhangers van sommige fabrikanten is een ander gebied waarvan veel klanten zich misschien niet realiseren dat ze dat hebben", zegt hij. “Als er meerdere gebruikers van een voertuig in een huishouden zijn, kan elke [bestuurder] zijn eigen afstandsbediening hebben, en zodra ze zaken als stoel- en spiegelposities hebben ingesteld, zal de auto deze automatisch aanpassen wanneer u het voertuig nadert. Voor woningen met jonge bestuurders kan dit worden gebruikt om bepaalde functionaliteit te beperken, zoals de topsnelheid en het voorkomen dat rijhulpsystemen worden uitgeschakeld.”

De sleutelhanger van uw auto heeft mogelijk verborgen functies - consumentenrapporten (2)

Foto: consumentenrapporten Foto: consumentenrapporten

Wat je kunt doen

Als u een nieuwe auto krijgt, lees dan de specifieke gedeelten van de gebruikershandleiding die betrekking hebben op de fob. Configureer, indien mogelijk, de instellingen op uw afstandsbediening om alle functies uit te sluiten die u niet per ongeluk wilt activeren.

Eigenaars dienen ook de beknopte handleiding van de auto te lezen, die de hoogtepunten uit de gebruikershandleiding behandelt. Veel nieuwe auto's hebben ze. Soms worden de basisfuncties van de sleutelhanger hier behandeld en duurt het meestal veel korter dan de gebruikershandleiding.

Wat autofabrikanten kunnen doen

Met keyless entry-systemen kunnen eigenaren hun sleutelhanger bijna negeren wanneer deze in een zak of tas zit. Deuren worden automatisch ontgrendeld wanneer de bestuurder nadert of een handgreep vastpakt, en de auto start met een druk op de knop. Er is geen fob-interactie nodig.

Maar er zijn nog steeds momenten waarop mensen op knoppen op de sleutelhanger moeten drukken, bijvoorbeeld wanneer ze op een drukke parkeerplaats naar hun auto zoeken. Andere mensen geven er gewoon de voorkeur aan om de sleutelhanger uit gewoonte te gebruiken.

"Sleutelhangers moeten duidelijker worden gelabeld, ongeacht of ze verborgen trucjes hebben of niet", zegt Fisher van CR. "Het is moeilijk om zelfs maar het verschil te zien tussen 'vergrendelen' en 'ontgrendelen' op sommige sleutelhangers, vooral 's nachts."

Onze testers hebben ontdekt dat sleutelhangers in nieuwere Kia- en Volvo-modellen zittenin het bijzonderlijden aan dit probleem vanwege hun kleine, moeilijk te ontcijferen knoppen die langs de zijkant van de sleutelhanger zijn geplaatst.

Toen hem werd gevraagd naar het ontwerp van de sleutelhanger van Volvo, vertelde een woordvoerder van het bedrijf, Russell Datz, ons dat de knoppen aan de zijkant waren geplaatst "om de mogelijkheid van onbedoelde activering te verminderen, bijvoorbeeld wanneer ze in een zak of tas zitten." Maar esthetiek was ook een factor, zei Datz. "Er is enige Scandinavische designinvloed om de fob een schoon en eenvoudig uiterlijk te geven."

Abuelsamid geeft toe dat autofabrikanten zich in een moeilijke positie bevinden om iedereen tevreden te stellen, maar zegt: "Ontwerpers en ingenieurs zouden zich minder zorgen moeten maken over de sleutelhanger die alles doet en zich meer moeten concentreren op

een consistente

en gemakkelijke gebruikerservaring zonder verrassingen.”

In de toekomst kan het punt ter discussie komen te staan ​​als smartphones deze fob-functies overnemen, zegt Naughton.

“Terwijl de industrie evolueert naar op smartphone-apps gebaseerde voertuigbedieningen zoals AcuraLink, zullen sommige van deze functies daar in plaats vanbestaandevia de sleutelhanger, 'zegt hij. “Voor nu kunnen we het echter niet te moeilijk maken om de functionaliteit te activeren, anders zal waarschijnlijk niemand het gebruiken of er zelfs maar achter komen. Bij auto-ontwerp gaat het om het balanceren van mogelijk misbruik en gebruiksgemak.”

De sleutelhanger van uw auto heeft mogelijk verborgen functies - consumentenrapporten (3)

Mike Monticello

Nadat mijn vader me een ritje op zijn Yamaha tweetaktmotor had gegeven toen ik 3 was, was ik verslaafd aan alles met een motor. Ik heb een master journalistiek gehaald als middel om een ​​doel te bereiken: autorijden en ervoor betaald krijgen, wat me naar banen bij Road & Track en Edmunds.com leidde. Mijn meest opwindende moment tot nu toe is dat ik met een GPS-getimede snelheid van 217,1 mph over de autobahn raasde in een Ruf Rt12. In het weekend vind je me vuil aan het karnen op mijn mountainbike of doe ik auto- of motorcircuitdagen. Volg me opTwitteren. (@MikeMonticello)

De sleutelhanger van uw auto heeft mogelijk verborgen functies - consumentenrapporten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6045

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.